Annons

Annons

Annons

Annons

Bland nya och gamla minnen

Medverkande konstnärer: Teresa Wennberg, Julia Bondesson, Therese Enström, Maria Jokitalo, Andreas Kalliaridis, Karin Karlsson, Mikelis Lapsa.
Plats: Arkivhuset, Smedjebacken
När: fram till den 17 augusti

Julia Bondesson har skapat en träinstallation där en japansk skulptör agerar marionett. Efter medverkan i samlingsutställningen på Arkivhuset väntar fler porträtt i samma serie.

Annons

Sju konstnärer delar på utrymmet i Arkivhusets andra utställning ör sommaren. En är internationellt etablerad och rutinerad, de andra nyutexaminerade. Vitt skilda uttryck formulerar sig kring gemensamma frågor i den subjektiva exisetnsens tjänst.


Att Teresa Wennberg ställer ut i sommar kommer sig av en gammal bekantskap mellan henne och Arkivhusets Jan Axel Nordlander. De träffades första gången i New York under tidigt 1980-tal. Som en svensk pionjär och etablerad videokonstnär ute i världen har hon samlat på sig många erfarenheter genom åren. Hennes nya utställning heter Mnemosynes sång, uppkallad efter minnets gudinna i den grekiska mytologin. Här blandas skulptur med datoranimationer och video över fem verk, vars ursprung spänner från mitten av 1990-talet fram till nuet.

Annons

Annons

– Jag har alltid varit fascinerad av minnet, det kollektiva, det historiska och det individuella, säger Wennberg.

I en videosekvens sitter Mnemosyne och sjunger på en sten i det strömmande vattnet i Lethe, en av dödsriket Hades fem floder. Hon sjunger för att vi inte ska sjunka ner i glömskans flod. Att förlora sina minnen är att förlora sig själv.

– Vi väljer också alla vad vi vill minnas. Att minnas är subjektivt. Själv har jag tråkiga minnen som jag försökt att bli av med. Jag tycker om att leva, men samtidigt kanske jag förskönar.

Dock inte i sin konst, den är vad den visar, menar hon. I spannet över granitboken med inskriptionen See For Your Self och datorkonsten i utställningens tre övriga delar, svindlar estetiken och existensen till.

På övervåningen blickar en träskulptur ut genom fönstret. En japansk träskulptör från sent 1800-tal har fått stå modell. Som en marionett i snören omgärdas han av flygande fåglar. Den andliga närvaron i verket Över mitt huvud lyfts en nivå med deras fria flykt.

– Han får spela en roll här. Detta är det första ur en serie porträtt i trä som jag ska göra, säger Julia Bondesson som är en av de sex konstnärer som utgör utställningen Parallellogram. Gemensamt för dem är att alla utexaminerades från Kungliga Konsthögskolan 2011.

På samma våningsplan finns Karin Karlssons koncentrerade konst. Linjen med sin förrädiska enkelhet skapar gravitetisk närvaro och illusion, och det på papper som ser ut som metall.

Annons

Therese Enströms konst har fått ett eget rum. En ljuslåda belyser svagt symboler och teckningar på väggarna. Ett optiskt språk skapas som kräver åskådarens syn och gränsöverskridande.

Annons

Mikelis Lapsa blandar minimalistiskt med kubistiskt. Svala färger verkar i både en rumslig och rent geometrisk gestaltning.

I en liknande färgskala verkar Andreas Kalliaridis. I Mars från Titan har rymdljud bildat utgångspunkt. Kolskisser blandas med akryl på spånskiva. Det mer konkret gestaltande samsas med det abstrakta.

Maria Jokitalo är född i Borlänge. Hennes fyra obetitlade oljemålningar drar uppmärksamheten till sig och lättar upp genom de djärva färgkrockarna i lätt surrealistiska världar.

– Jag jobbar utifrån olika bilder jag har i huvudet. Det är en slags magisk realism jag bygger upp.

Motiven arrangeras, fotograferas och förvrängs i datorn; proportioner, färger, karaktärerna.

– De lever lite i en egen värld, en teateraktig. Jag frågar, vad är verkligheten?

De sju konstnärernas mångskiftande skapandekraft kan ses på Arkivhuset fram till den 17 augusti.

Som ett lod, tyngt av gravitation men tunt som en linje, lätt som ett papper, är Karin Karlssons konst.

Andreas Kalliarides ger associationsbanorna fria tyglar i sin konst.

Annons

Teresa Wennberg undersöker minnets krafter i fem verk i utställningen Mnemosynes sång.

Maria Jokitalo målar friare nu, efter examen från konsthögskolan. Hon sitter ofta själv modell för sina färgstarka karaktärer.

Teresa Wennbergs bok i granit under floden Lethe, bildar blickfång.


Michael Eriksson

[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan