Annons

Annons

Annons

Falun

Ryentorps Bryggeri flyttar ur villakällaren och ökar kapaciteten med 400 procent

– Vi hamnade i det klassiska vägskälet, att lägga ned eller satsa. Yttre påtryckningar från de som vill ha vår öl och Skid-VM gjorde att vi nu storsatsar, säger ölbryggaren Jonny Ryentorp som därför valde att säga upp sig från det fasta jobbet.

I slutet av förra veckan kom det fyra containrar från Kina med ett helt nytt bryggeri till Ryentorps storsatsning i lokalerna på Industrivägen i Falun, ett av Dalarnas många små bryggerier.

Bryggverk, gästankar, tapplinje och övriga delar av bryggeriet står uppställda på sina platser i väntan på att rör och anslutningar ska kapas till och svetsas.

– Vi går från att kunna brygga 50 liter per dag till maximalt 3 000 liter om dagen, men vi kommer till en början brygga tusen liter två gånger i veckan. För att brygga tre gånger om dagen krävs ytterligare jästankar och vi har möjlighet att växa i dessa lokaler.

Som jämförelse producerade Oppigårds bryggeri cirka en miljon liter öl under 2014, men har nu kraftigt ökat sin kapacitet.

Annons

Annons

Jonny kommer under den första tiden att vara den ende som jobbar aktivt med bryggandet, men när produktionen ökar kommer det finnas behov av att anställa personal.

– Vi har som mål att brygga den första brygden i slutet av januari för att vara ute på systembolagen i Falun och i Borlänge under april månad. För övriga landet går det att köpa våra öl via beställningssortimentet, upplyser Jonny. Vi kommer även att producera öl som ska säljas på bland annat Ica Maxi och Ica Slätta.

– Nu kan vi möta den efterfrågan från olika krogar och restauranger som vi tidigare tvingats tacka nej till på grund av för liten kapacitet, berättar Jonny Ryentorp.

Att säga upp sig från det fasta jobbet och gå till en tillvaro initialt utan lön beskriver Jonny som både spännande och skrämmande.

– Jag hade ett väldigt kul jobb, men nu ska jag driva vårt familjeföretag på heltid, säger Jonny där han står mitt bland bryggeriutrustningen som han bara längtar efter att få börja använda.

Förutom allt det praktiska arbetet har Jonny Ryentorp genomfört flera utbildningar för att klara olika certifieringar som krävs för livsmedel och även att kunna producera krav-märkt öl.

Förutom Jonny själv är det hustrun Ida och svågern Otto Stenvall som satsar både pengar och tid i det nya bryggeriet.

LÄS MER:

Villovägens Bryggeri.

Annons

Falubryggare vann pris.

Brygger öl på fjällvatten.

Annons

Spendrups bygger nytt mikrobryggeri

Oppigårds – en framgångssaga.

Oppigårds mångdubblar produktionen.

Inbäddat innehåll

Jonny Ryentorp framför en av flera jästankar där han snart ska sätta den första brygden.

– En granlaga uppgift blir att skala upp våra befintliga ölrecept från brygder på 50 liter till 1 000 liter, berättar Jonny Ryentorp.

Det är många olika komponenter som ska baxas på plats och monteras i det nya bryggeriet.

Trenden med mikrobryggerier håller i sig och nu satsar ett av Faluns tre bryggerier på en helt ny anläggning.

Annons

Ryentorps har redan blivit kontaktat av en elev som går den bryggtekniska utbildningen vid VBU i Ludvika för praktik.

Det är många olika typer av maskiner och utrustning som ska på plats i det tidigare fiskrenseriet.


Claes Söderberg

023-936 79
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan