Annons

Annons

Annons

Annons

Malung-Sälen

Malungsfors visfestival slår på stora trumman när tio år ska firas

När Malungsfors visfestival har tioårsjubileum ska det självklart slås på stort. Det innebär ett utökat antal festivaldagar samt en artistuppställning som är den bästa under festivalens historia.

Johan Eriksson inför Malungsfors visfestivals tioårsjubileum.

Bild: Johanni Sandén

Annons

Inbäddat innehåll

Sommaren 2007 såg Malungsfors visfestival dagens ljus. Men festival var frukten av en tragisk händelse i grundaren Johan Erikssons liv. Två år tidigare hade han blivit pappa till en liten son som bara blev fyra dagar gammal. Som en del i ett sorgearbete började den tidigare "Sikta mot stjärnorna"-deltagaren skriva vislåtar på svenska. När han sommaren därpå besökte Malungsforsdagen fick han en idé om att arrangera en visfestival i byn.

På premiärfestivalen uppträdde bland annat Stefan Andersson, Åsa Jinder och Peter Lundblad.

Annons

– Det var så pass lyckat första året att vi hittade vår publik redan då. Många av de som fortfarande besöker festivalen var med 2007, säger Johan.

Annons

Inför det första året skrev Johan ner sin vision för festivalen de kommande åren. Där skrev han bland annat en lista på vilka artister han ville skulle uppträda med namn som Mikael Wiehe, Jakob Hellman och Peter Lundblad. När det nu är dags för den tionde festivalen så har alla artister han önskade sig uppträtt utom en: Lasse Berghagen. Men i helgen ska även han uppträda.

– Det här året tänkte vi samla ihop artister för ett litet jubileum. Det känns kul att bjuda de trogna besökarna på det här. Det är första gången vi har tagit i lite, så det skulle inte skada om det kom lite mer folk, säger Johan.

Läs också: Här är din guide till sommarens festivaler i Dalarna

Till tioårsjubiléet har de, förutom Berghagen, bokat bland annat Lill-Babs, Ronny Eriksson, Jakob Hellman, Per Persson, Sofia Tallvik och Harpo.

– Vi får in lite önskemål och då är Lasse Berghagen och Lill-Babs vanliga namn. Lill-Babs spelade i Malungsfors 1959 så det är lite roligt att hon nu kommer tillbaka. De finns kanske några av våra äldre besökare som såg henne då.

För att få med alla artister kommer visfestivalen i år pågå i två dagar istället för en: fredag och lördag. Malungsfors visfestival vill fortsätta vara en mysig festival men blir årets lite större tillställning lyckad kan det bli en aning större arrangemang även i fortsättningen.

Annons

Annons

– Man ska aldrig säga aldrig. Faller årets festival väl ut så får vi se över det och satsa vidare, säger Johan.

TV: Han har armen full av festivalband – har varit på 120 festivaler


Johanni Sandén

023-935 67
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan