
Ing-Marie Wallinder, Vera Wetterskog och Marita Larsson har jobbat 113 år på Säfsgården och fanns förstås på plats vid 50-årsjubileet.
Bild: Ludvika kommun
På Ludvika kommuns hemsida berättar tidigare föreståndaren och sjuksköterskan Mariana Grahn hur planerna såg ut då i slutet av 60-talet.
1966 byggde landstinget en anläggning med sjukhem, läkarmottagning och distriktssköterskemottagning som öppnades i januari 1967. I Tyfors hade dåvarande Säfsnäs kommun sitt ålderdomshem Säfsnäsgården.
Annons
Annons
Men 1968 byggdes det nya sjukhemmet till och kompletterades med Säfsgården, varpå en sammanslagning av sjukhem och ålderdomshem följde 1992 som en del i Ädelreformen.
50-årsjubileet med öppet hus var välbesökt. Ansvariga för arrangemanget hade sammanställt en rejäl samling med tidningsklipp som tilldrog sig stort intresse. Vidare var det ordnat med utställningar av såväl minnen av vården/omsorgen förr som ett specialordnat rum det visades hur man kan bo på Säfsgården i dag.
Det moderna Säfsgården består av 17 boendeplatser och här har cirka 20 personer sin arbetsplats.
Äldre brukar nostalgiskt tala om 1960-talet som ett årtionde då det mesta pekade uppåt och samhället utvecklades i stark takt.
Så var det uppenbarligen även i Västerbergslagen där landstinget således investerade i ett sjukhem med läkarmottagning i Fredriksberg och dåvarande Säfsnäs kommun byggde äldreboende liksom dåvarande Grangärde kommun byggde och invigde Granlidens ålderdomshem/äldreboende i Grängesberg 1967.

Dåtida sjuksköterskeuniformer visades av förra föreståndaren Mariana Grahn.
Bild: Ludvika kommun
www.dt.se
023-936 00
[email protected]