Annons

Annons

Annons

Ishockey

Luleå Hockey svenska mästare – besegrade Linköping i finalen

Det var egentligen aldrig något snack om saken under lördagens SM-final.

Luleå Hockey skulle ha SM-guldet och fick som de ville och kan nu titulera sig som svenska mästare.

Text: 

Foto: Bildbyrån.

Annons

Långfredagens SM-final blev en målsnål historia, trots ett massivt tryck från hemmalaget Luleå under perioder, var det Linköpings Lara Stalder som lyckades sätta matchens första – och enda – mål när mindre en minut återstod av matchen.

Linköpingssegern innebar att finaldramat, som innehållit det mesta, skulle avgöras under lördagen och slutligen ge oss en ny svensk mästare.

► (+) Sandberg: Nu väntar ett drama, ett inferno och en guldfest

Luleå bjöd, likt fredagens match, på en fin inramning och den stora läktarskaran fick en underbar start en start när världens bästa back, Jenni Hiirikoski, bjöd på ett riktigt hockey-godis. Backen sköt från blå linje, lyckades hitta en lucka i vänstra krysset och kunde därmed ge Luleå en drömstart.

Annons

Annons

► (+) Linköpingskaptenens känslor efter dramat: "De längsta 50 sekunderna i mitt liv"

Det var dock inte den första gången som Luleå-fansen skulle få jubla i den första perioden. Drygt tre fyra minuter senare hade Michelle Karvinen utökat lagets ledning.

Mardrömsstarten för Linköping var därmed ett faktum.

– Vi åker inte tillräckligt mycket skridskor. Nu blickar framåt, pratar om regler och ramar. Vi vill vinna den här matchen och planen sitter kvar, men jag måste trycka på andra knappar. Vi måste flytta upp spelet, hjälpa Florence (Schelling) i kassen, säger Linköpingscoachen Madeleine Östling i matchens första powerbreak till SVT.

Men eländet skulle inte sluta där för Linköping. För direkt efter spelavbrottet lyckades Emma Nordin utöka Luleås ledning på nytt, vilket tvingade gästerna till en timeout.

Madeleine Östling lyckades slutligen väcka de paralyserade Linköpingsspelarna och Emilia Ramboldt lyckades reducera till 3-1 innan den första periodens slutsignal ljöd.

– Jag tycker vår start är lite lik vår start i går (fredags). Men då var vi inte lika aggressiva i dag. Det är aldrig kul att släppa till på slutet, men vi kommer tillbaka och är starka nästa period, säger Nordin till SVT:s sändning i den första periodvilan.

Annons

Foto: Bildbyrån.

Annons

Linköping lyckades stabilisera sitt spel, men skulle aldrig lyckas komma i kapp.

Luleå Hockey hade bestämt sig – SM-guldet skulle till Norbotten och innan den andra perioden hade avslutats hade norrbottningarna utökat sin ledning till 5-1.

Och det blev aldrig riktigt spännande i den tredje perioden. När säsongens sista tjugo minuter var färdigspelade stod det klart att de svenska mästarna 2018 heter Luleå Hockey.

SM-final

Luleå Hockey – Linköpings HC 5-1 (3-1, 2-0, 0-)

Första perioden: 1-0 (02:30) Jenni Hiirikoski 2-0 (06:12) Michelle Karvinen 3-0 (12:38) Emma Nordin (Jennifer Wakefield, Michelle Karvinen) 3-1 (18:31) Emilia Ramboldt.

Andra perioden: 4-1 (23:33) Ronja Savolainen (Josefine Hoegh Persson) 5-1 (39:05) Michelle Karvinen (Emma Nordin).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan