Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Oron i Säfsbygden är stor – att ta bort demensplatserna vore ödesdigert för befolkningen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Säfsnäs Socialdemokratiska förening opponerar sig starkt mot tjänstemannaförslaget från Vård- och omsorgsförvaltningen om att ta bort demensplatserna och platser för brukare med stort omsorgsbehov vid Säfsgården”. Foto. Torbjörn Granling

Annons

Säfsnäs Socialdemokratiska förening opponerar sig starkt mot tjänstemannaförslaget från Vård- och omsorgsförvaltningen om att ta bort demensplatserna och platser för brukare med stort omsorgsbehov vid Säfsgården.

Oron i Säfsbygden är stor vilket inte minst framkom vid torsdagens stormöte som föreningen anordnade på Folkets hus i Fredriksberg och som hörsammades av cirka 120 personer. Förvaltningens förslag mottogs med frustration och upprördhet av mötesdeltagarna som väl kan representera Fredriksbergs befolkning. Mötet var enigt om att Fredriksberg inte klarar fler neddragningar i samhällsservicen, perspektivet inkluderar även de få kommunala arbetstillfällena som finns på orten. I förslaget ingår att ta bort fyra årsarbetare. 4 årsarbetare i Fredriksberg, motsvarar 96 i Ludvika och 21 i Grängesberg (enligt Ludvika kommuns folkmängdssiffror/ludvika.se).

Annons

Annons

S-föreningen anser att det är av oerhörd vikt att även boende i Säfsen har möjlighet att bo kvar i bygden som gammal och/eller dement, här finns närheten till kända miljöer, kända människor och inte minst anhöriga och vänner som kan hälsa på utan att det skall vara ett heldagsprojekt med kollektivtrafik. Anhöriga kanske till och med väljer att flytta från Säfsen för att komma närmare sina nära och kära vid en flytt av demensboende, Säfsen behöver inte utflyttning utan inflyttning! S-föreningen i Säfsen arbetade under våren 2019 tillsammans med personalen på Säfsgården fram ett förslag på hur Säfsgården skulle utvecklas som äldreboende. I förslaget fanns 8 demensplatser, 12-14 särskilt boendeplatser, lunch- och samlingslokal för pensionärer samt fler seniorboendeplatser. Det framtagna förslaget presenterades vid ett öppet möte i Fredriksberg den 25/3 och togs väl emot av de cirka 50 personerna som hörsammat mötet. Det förslag som nu lagts fram av tjänstemännen om att bland annat flytta demensplatserna till Grängesberg kom därför som en fullständig överraskning för alla oss som varit engagerade i frågan.

Säfsingar är inte speciellt gnälliga av sig. De knyter ofta näven i fickan, blir förbannade men bråkar inte. Säfsgårdsfrågan kan dock vara droppen som fått bägaren att rinna över, röster har bland annat höjts om en folkomröstning för att få byta kommun.

Mot bakgrund av ovanstående vädjar Säfsnäs S-förening till vård- och omsorgsnämnden att inte acceptera förvaltningens förslag då det vore mycket ödesdigert för befolkningen i Säfsbygden.

Säfsnäs Socialdemokratiska Förenings styrelse genom sekreterare Helena Modin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan