Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
DEBATT: Släpp elen fri för alla hushåll

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige har en solelboom för villaägare. Antalet villaägare som producerar sin egen el har ökat med 700 procent på fem år. I dag är det 60 000 villahushåll som är med i energiomställningen till ett helt förnybart elsystem.

Men alla som bor i lägenhet väntar fortfarande på sin tur, trots att intresset är lika stort att producera sin egen tillsammans. Regeringens utredning som startade 2017 är ännu inte färdig!

Klimatkrisen kräver nya lösningar för att lösa vårt energibehov och en viktig del är att öppna upp för alla hushåll att producera sitt eget behov av el. Äger du ditt hus och har ett bra tak som är lämpligt för solceller är det enkelt. Sverige har ändrat på en rad lagar de senaste åren för att öppna upp för egenanvändning av el. Det helt avgörande har varit att jämställa egen förnybar el med andra åtgärder för att spara el. Därför är all vind- och solel för villaägare befriad från energiskatt sedan 2016.

Annons

Annons

"Det är dags att göra något åt orättvisan som gäller mellan de som äger sina hus och de som bor lägenhet" skriver debattörerna.

Bild: TT

Regeringen tillsatte redan 2017 en utredning för att bredda dagens skattereduktion till villaägarna till de som bor i lägenhet. I utredningsdirektivet står det: ”En strävan bör vara att ge likartade förutsättningar för produktion av förnybar el oberoende av boendeform”.

Hösten 2019 svarade energiminister Anders Ygeman på en fråga i riksdagen om när utredningen skulle vara färdig. Hans svar var att utredningen fortfarande pågick och att han tyckte det var viktigt att skapa förutsättningar för konsumenterna att vara med i energiomställningen, men att han inte kunde föregå utredningen.

Solovindandelsföreningarna är ett nätverk som består av fem andelsföreningar för förnybar el, både sol- och vindkraft. Vi är övertygade om att andelsägd el är en viktig del i omställningen till ett helt förnybart energisystem. Vi vet andelsägande gör det enkelt för privatpersoner utan egna tak, som vill producera sitt eget behov av sol och vindkraftsel tillsammans. Men det måste få ske på lika villkor som för de som bygger på sina egna tak.

Vi är övertygade om att andelsägd el är en viktig del i omställningen till ett helt förnybart energisystem.

Annons

Sverige har en lång tradition av att lösa gemensamma behov tillsammans i föreningsform. Allt från väg- och vattenföreningar till kooperativa förskolor som drivs av föräldrarna. Vårt mål är att 250 000 hushåll ska egenproducera sin egen förnybara el tillsammans 2025 och därmed kunna ta ansvar för att den el de använder är tillverkad på ett hållbart sätt.

Annons

I december 2018 antog EU ett nytt förnybarhetsdirektiv som tydligt anger att det är medlemsstaternas ansvar att främja kundägd förnybar energi. Vår bedömning är att reformen kan genomföras utan problem med EU:s statsstödsregler.

Det är dags att göra något åt orättvisan som gäller mellan de som äger sina hus och de som bor lägenhet. Det är därför bråttom för Anders Ygeman att se till att utredningen blir färdig och att ett lagförslag ingår i budgetproppen för 2022.

Sverker Ericsson, ordförande Dala Vindkraft ek. förening

Staffan Larsson, ordf. Kalmarsund vind och Kalmarsund sol ek. föreningar

Stefan Karlsson, ordf. Västanvind ek. förening

Christina Hillforth, ordf. Solivind ek. förening

Johan Öhnell, ordf. Telge Energi vind ek. förening

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan