Annons

Annons

Annons

Hitachi Energy i Ludvika

Insändare
INSÄNDARE: Glada kommunalråd - men var ska Hitachi hitta kompetensen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Torbjörn Granling

Annons

Det är väldigt positivt att Hitachi fått en stororder och att största delen av produktionen kommer att ske i Ludvika. De två kommunalråden Pettersson och Persson är euforiska. Nu är förhoppningen att det betyder nyanställning av 500 personer.

Men var ska Hitachi hitta dessa personer? Att konstruera, bygga och testa transformatorer är ett arbete som är tekniskt svårt och ställer höga krav på skicklighet och noggrannhet. Det finns garanterat inga arbetslösa transformatormontörer och lindare i Sverige. Det betyder med stor sannolikhet att Hitachi lånar in personal från utländska fabriker. Tidigare har ABB lånat in personal från Kina vid produktionstoppar i stället för att anställa och utbilda egna arbetare. Denna lösning innebär att huvuddelen av de 500 extra som eventuellt behövs framöver stannar några år och sedan flyttar hem igen när ordern är levererad.

Annons

Annons

Det mest positiva med storordern blir då att de nuvarande anställda har säkra jobb åtminstone fyra år framåt. Kommunalråden är lyriska och menar att nu ska det byggas hundratals lägenheter i Ludvika trots att Ludvikahem har stora vakanser. De räknar upp åtta byggklara områden i kommunen. Vem ska bo i dessa nyproducerade lägenheter när den inlånade personalen flyttar ut? Minnet är kort, det fanns en tid för inte så länge sedan då Ludvikahem rev 1100 lägenheter.

40 år på ABB

Bild: Torbjörn Granling

Bild: Torbjörn Granling

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan