Annons

Annons

Annons

Falun

Insändare
Svar direkt: Varför tvingas p-vakterna i Falun ha larm?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Signaturen Anders S har en rad frågor om parkering och lappning i Falun – och får svar direkt av Jens Ståbi, trafikingenjör Falu kommun, och Patricia Wallin Granhagen, vd Falu P AB.

Bild: Bengt Silén

Annons

Parkeringsbolaget som sköter lappningen av bilar i Falun har enligt uppgift varit tvungna att förse personalen med larm, direktkopplat till polisen. Hur kan det komma sig att det blivit så?

En metod för att hitta grundorsaken till ett problem är att fråga varför fem gånger. Om vi använder den metoden i det här fallet, så kan resultatet bli så här.

Varför måste parkeringsvakterna ha larm? Jo för att de som lappats är kraftigt irriterade, och upplever att felet är försumbart.

Varför är de så irriterade? De trycker att parkeringsvakterna åker runt och letar syndare på platser och tider som inte är relevanta.

Varför åker vakterna runt och letar parkeringssyndare? Deras företag får betalt efter hur många de lappar.

Annons

Varför får företaget betalt för lappningarna? De har skrivit ett avtal med Falu kommun om att sköta hanteringen av parkeringsböter.

Annons

Varför har Falu kommun tecknat det avtalet? För att tjänstemännen på Falu kommun vill slippa att arbeta med den frågan.

Så grundorsaken till att parkeringsvakterna måste bära larm, är att tjänstemännen på Falu kommun vill slippa att ta ansvar för den del av trafikområdet som rör problem med felaktig parkering.

Så ni som är irriterade vänd er till kommunen och påverka dem att sköta efterlevnaden av störande parkering i egen regi. Finns enheter inom kommunen som kan hantera frågan med befintlig personal.

Anders S

-

Bild: Ragna Fahlander, Arkivbild

SVAR DIREKT: Här kommer svar på insändaren på frågorna kopplat till parkeringsvakter.

► Varför har Falu kommun tecknat avtalet?

Falu kommun har tecknat ett samordnings- och bevakningsavtal med Falu P. I samordningen ingår att samordna kommunala och privata parkeringar i ett och samma bolag så att samma bevakningspolicy, samma regler och samma betalsätt gäller oavsett om du parkerar på privat eller kommunal mark vilket underlättar för de som parkerar. Samordningen möjliggör också samnyttjande så att samma plats kan nyttjas av olika parkörer olika tider på dygnet.

► Bevakningsbolaget som sköter lappningen av bilar i Falun har enligt uppgift varit tvungna att förse personalen med larm, direktkopplat till polisen. Hur kan det komma sig att det blivit så?

Annons

Annons

Det är en arbetsmiljöfråga för bevakningsbolaget. Falu kommun och Falu P har efter att bevakningsbolaget initierat frågan, bedömt att läget är sådant att larm är befogat. Våra parkeringsvakter ska känna sig trygga på sin arbetsplats.

Våra parkeringsvakter ska känna sig trygga på sin arbetsplats.

► Varför åker vakterna runt och letar parkeringssyndare?

Parkeringsvakterna ronderar Falu tätort med fokus på centrala Falun enligt lista från Falu kommun och Falu P. De ska även rondera resten av staden och därutöver åka på anmodan. I uppdraget ingår det att bevaka stadens trafikregleringar för att säkerställa: säkerhet, tillgänglighet och driftbarhet. Parkeringsvakterna är förordnade av Falu kommun, enligt lag. De utför sin myndighetsutövning och bevakningen sker på uppdrag av Falu kommun och Falu P. Parkerar man rätt får man ingen anmärkning.

► Varför får företaget betalt för lappningarna?

Bevakningsbolaget får betalt för arbetad tid, inte per utskriven anmärkning eller kontrollavgift. Antal bevakningstimmar bestäms av Falu kommun ej av bevakningsbolaget.

Vänliga parkeringshälsningar från

Jens Ståbi, trafikingenjör Falu kommun

Patricia Wallin Granhagen, vd Falu P AB

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan