Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Kör säkert – så får fler invånare i Dalarna fira jul och nyår med sina kära

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"En vårdslös attityd i trafiken innebär en direkt fara för alla som arbetar med att hålla vintervägarna säkra och framkomliga", menar Robin Svensson, arbetschef på Svevia i Dalarna.

Bild: Anders Nordlén

Annons

Julen, och därmed en av årets mest intensiva trafikhelger, står för dörren. Många invånare i Dalarna reser längre än vanligt i bil och inte sällan kan väglaget vara utmanande med snö, is och halka. Förra året omkom tragiskt nog åtta personer och 849 skadades i trafiken under jul- och nyårshelgerna i hela landet.

Nästan varannan invånare i Dalarna, 46 procent, upplever att människor agerar mer aggressivt när de kör bil, visar en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av Svevia. Var femte bilförare, 20 procent, bryter dessutom medvetet mot lagar och regler i trafiken och riskerar därmed att skada och döda både sig själva och medtrafikanter. Det är förare som har en aggressiv körstil, med farliga omkörningar, korta avstånd till bilen framför samt högre hastighet än vad både lag och väglag tillåter.

Annons

Annons

För oss på Svevia är aggressiva förare ett arbetsmiljöproblem. En vårdslös attityd i trafiken innebär en direkt fara för alla som arbetar med att hålla vintervägarna säkra och framkomliga. Var tionde invånare i Dalarna, 10 procent, uppger dessutom att de inte ens tänker på att vägen är en arbetsplats för exempelvis snöröjare och halkbekämpare när de är ute i trafiken.

Robin Svensson, arbetschef på Svevia i Dalarna

Fakta

Tre råd till alla som ska ut och köra under helgerna

1. Anpassa hastigheten Även om vi som arbetar med att hålla vägarna säkra och framkomliga gör vårt bästa för att minska risken för exempelvis halka och vattenplaning behöver du anpassa farten efter underlaget och ibland och sänka farten mer än hastighetsbegränsningen.
2. Respektera vägarbetare Plogbilar, saltbilar och andra arbetsfordon är förarens arbetsplats. Ha tålamod, även om det kan upplevas stressande att ligga bakom i lägre hastighet än du hade tänkt dig – vägarbetaren släpper fram dig så snart det finns möjlighet.
3. Håll avstånd Ligg inte precis bakom andra fordon. Vid 90 kilometer i timmen kommer du 25 meter på en sekund. Håll minst tre sekunders avstånd till fordonet framför dig. Vi önskar alla invånare i Dalarna en riktigt god jul och ett gott nytt år, utan onödiga tillbud i trafiken. Stressa inte. Vi som arbetar med att hålla vägarna farbara gör allt vi kan för att hålla dem säkra och framkomliga och vi vill be dig göra det du kan. Om alla vi som kör bil under helgerna tillsammans hjälps åt med att köra mer säkert får fler fira jul och nyår med sina nära och kära.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan