Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Rak och ärlig, glad och språksam – Minnesord över Gudrun Eskilsson

Gudrun Eskilsson, född Olsson, Falun, har avlidit 81 år gammal. Hon sörjes närmast av dottern Gabriella, sönerna David och Paul, med hustru Linda, och deras barn Alrik, Elmer och Ilma samt systern Ingun Pernler med familj.

Gudrun Eskilsson.

Bild: Privat

Annons

Gudrun föddes i Västansjö i Hälsingland som dotter till konsumföreståndare Göte Olsson och dennes hustru Ragnhild.

Till hennes handlingskraft kan vi kanske räkna ankomsten till världen då hon föddes i taxi på väg till förlossningen. Handlingskraft och rakryggad hållning var hennes karaktär.

Hon gifte sig med prästen Esbjörn Eskilsson från Västerås. De träffades på Stiftsgården i Rättvik, där också vigseln hölls juni 1963. Stiftsgården kom att betyda mycket för dem genom livet. Både Gudrun och Esbjörn var medarbetare där, även som pensionärer.

Annons

Annons

Även på retreatgården St David i Rättvik fann hon en personlig förankring. Gudrun tillhörde en ungdomsorden i Svenska Kyrkan, Gloria Dei, som grundats av dåvarande kyrkoherden i Surahammar, Rune Klingert.

Gudrun engagerade sig i kyrkolivet i de församlingar de kom att bo i. Kyrkans tro och tradition, tidegärden och bönelivet låg henne varmt om hjärtat, liksom missionsarbetet, Svenska kyrkan i utlandet och kyrkans internationella arbete (Act).

Gudrun var med sin familj bosatt i Grytnäs, Hosjö, St Paulo i Brasilien, Bjursås och slutligen Falun. Från det kyrkliga arbetet i Sao Paulo berättade Gudrun om vilka sociala och diakonala insatser prästfamiljen fick göra.

Bland annat fann de en gång ett nyfött barn i en soptunna och kunde rädda det till livet!

Gudrun var rak och ärlig, glad och språksam. Hon utbildade sig till småskollärare vid seminariet i Gävle, där hon började endast 17 år gammal och arbetade sedan fram till pensionen. I sitt yrke som småskollärare trivdesGudrun med de små barnen. - Jag är tacksam! sade hon om sitt yrke.

Barnen är en källa till glädje och trivsel, menade hon. Det sociala nätverk Gudrun fick genom skola och kyrka betydde väldigt mycket för henne. Vi och många i hennes närhet såg i henne en gästfri och relationsskapande person.

Så blev hon omtyckt och respekterad. Det berättas om hennes tid som lärare i Märsta, att en kall vintermorgon tyckte barnen att de skulle hämta sin fröken på morgonen för att beledsaga henne till skolan. Vilket de också gjorde - hon fick åka på deras sparkstötting!

Annons

Annons

Med akvarellmålning gestaltade Gudrun sin skapelsetro. I vackra naturbilder beskrev hon den fantastiska gåva hon fann i skog och mark.

2015 flyttade Gudrun från Falun till Bernadottehemmet i Uppsala för att vara närmare sina barn och barnbarn.

Vi och många saknar henne.

Åsa och Torvald Bergwall

Annons

Annons

Till toppen av sidan