Annons

Annons

Annons

Falun

Insändare
Var är saltbilen, Falu kommun?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Är man utan chaufförer på grund av familjekarantän vid covid?" undrar signaturen Än så länge oskadd.

Bild: Arkivbild

Annons

Efter några dagars värme med regn som under kvällen den 19 januari övergick till snöfall och temperatur kring eller under noll blev det förstås påfrysning och halt på gatorna i Falun.

I många år har Falu kommun varit duktiga på att, både som förebyggande åtgärd och som halkbekämpning, salta i centrala Falun. Det är väldigt effektivt och is löses upp när trafiken kommer i gång. Både förra vintern och denna så har snöröjningen dessutom fungerat bra.

Annons

Annons

Men helt plötsligt när det behövs som bäst verkar saltningen utebli (eller nu utföras med ett minimum av salt) trots det stora behovet.

På Falu kommuns hemsida står att prioriterade vägar (vilket är rätt många) är saltade kvällen 20/1 och halkbekämpning på dagen samma dag. Trots att det gått nästan två dygn när detta skrivs så verkar inte det hjälpt. Det finns en isyta och isvalkar på de prioriterade gatorna och det är halt.

Jag skulle gärna vilja veta varför. Är det trots den till synes ideala temperaturen för salt ändå fel förhållande för att den ska bita? Har man från 2022 ändrat sammansättningen av saltblandningen av ekonomiska- eller miljöhänsyn? Är man utan chaufförer på grund av familjekarantän vid covid?

Eller har den enligt Falu kommuns hemsida utförda saltningen av prioriterade gator i verkligheten helt enkelt uteblivit?

Än så länge oskadd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan