Annons

Annons

Annons

Falun

Insändare
Här är våra förslag för vindkraft i Falu kommun

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi kan konstatera att samråd och projektering sker helt på exploatörens villkor", skriver Ingrid Kallberg, ordförande i föreningen Nej till vindkraft på Galmsjömyran.

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

Falubygdens vackra natur och kulturbygd är väl värd att kämpa för. Det finns nu ett inlämnat medborgarförslag på hur Falu kommun bör hantera vindkraftsetableringar i framtiden.

Förslaget har värkt fram i vår förening ”Nej till vindkraft på Galmsjömyran”. Under mer än ett år har vi hotats av vindkraftbolaget Njordrs önskan att bygga en enorm vindkraftsanläggning på Galmsjömyran, skogsmark ägt av Sveaskog och beläget i både Sandvikens och Falu kommun. Vi kan konstatera att samråd och projektering sker helt på exploatörens villkor.

Annons

Annons

Ordet kommun betyder gemenskap, gemenskap mellan människor. Kommunen har ansvar för att se till människornas väl och ve. Därför riktar vi förslaget till kommunen och vi vill att kommunen ska sitta i förarsätet vid etableringar av vindkraft.

Medborgarförslaget innebär:

– Kommunen ska arbeta fram en aktuell vindbruksplan, där man låter närboende få inflytande.

– Vindkraft byggs på ett respektfullt avstånd från närboende, så att inte deras livsmiljö förstörs.

– Inlösen av fastigheter, som ändå hamnar för nära.

– Kommunen tillsätter en ombudsman, som bevakar närboendes intressen. Drabbade människor befinner sig i ett väldigt underläge gentemot vindkraftsexploatörer.

– Skogsmarken ska återställas till skogsmark när vindkraftsanläggningen avvecklas.

Gå in på Falu kommuns hemsida och studera förslaget i sin helhet. Om du inte har röstat på förslaget så gör det nu! Det kommer säkert fler vindkraftbolag, som vill komma åt marken i närheten där du bor.

Ingrid Kallberg, ordförande i föreningen Nej till vindkraft på Galmsjömyran

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan