Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Ungdomar dras in i kriminalitet tidigt – även här i Falun

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det är många som inte längre har den där vuxna förebilden, eller den vuxna som kanske frågar lite extra hur det är", skriver Malin Nissinen (V).

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Jag hoppas att alla tittade på SVT:s ”Mammorna i våldets skugga”. Mina tårar trillar för jag vet att detta inte bara finns i storstäderna. Ja, jag vet att vi bor i Falun där vi inte har dessa ”förorter” som i Stockholm men tendenserna finns och vi har många ungdomar som dras in i kriminalitet tidigt även här i Falun.

Vi kan inte rädda alla från det men har man lyckats rädda en från det kriminella livet så är det en vinst både samhällsekonomiskt och för den egna individen, för att inte tala om det lidande familjen ställs inför.

Annons

Annons

Det är då man verkligen funderar över hur man överhuvudtaget har kommit fram till att dra in på fritidsgårdar, skolpersonal, fritidspersonal, skolhälsovård, ungdomsstödjare.

Detta är många ungdomars vardag – att inte ha någonstans att hänga efter skolan eller någon vuxen att vända sig till. Många behöver stödet utifrån när ens familj kanske inte är den man vågar/vill/kan vända sig till. En trygghet som man vet att man kan komma till eller någon som frågar efter en, ”hej, hur är läget? Ska vi snacka lite, ta en kaffe?”.

Jag ser själv konsekvenserna av att man har lagt ansvaret på de unga att själva söka sig till ”Fritid för unga”.

Det är många som inte längre har den där vuxna förebilden, eller den vuxna som kanske frågar lite extra hur det är.

Frågan är – hur vill vi ha det?

Malin Nissinen (V)

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan