Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Tankar efter 8 mars i Falun – allt blev så glasklart

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Flertalet män som gick med sina partners pratade över deras huvuden, 'vi behöver inte sånt', när vi ville dela ut våra foldrar vid Geislerska parken", skriver Åsa Brolin (V). Foto: TT

Annons

Internationella kvinnodagen var den 8 mars. I hela Sverige och även i Falun jobbades det hårt månaderna innan för att kunna få ihop en opolitisk 8 mars-demonstration. Det är svårt! För 8 mars är politiskt.

De flesta partier kom och var med i tåget och stannade kvar för se och höra tal från Faluns representanter från ”Kvinnostrejk”, uppträdande från en ung kvinnlig musiker och en ung kvinnlig dansare tillsammans med andra åhörare som ville vara med. Även ett antal män. Historierna som lästes upp av ”Kvinnostrejk” var sorgliga och brutala, flera grät, även männen.

Annons

Annons

Nu är 8 mars över men vi behöver prata om det här 365 dagar om året! Vi behöver redan från tidig ålder lära våra barn om jämställdhet och vikten av att kunna uttrycka sina känslor. Lära sig respektera att ett nej är ett nej även om det bara handlar om att bjuda på en godisbit. Under våra Röda lördagar innan 8 mars såg vi hur viktigt det här är.

Flertalet män som gick med sina partners pratade över deras huvuden, ”vi behöver inte sånt”, när vi ville dela ut våra foldrar vid Geislerska parken som handlade om den internationella kvinnodagen som sedan skulle bli på Stora torget. En man tog foldern och slet demonstrativt itu den och slängde på marken. Vi såg flera kvinnor som tittade ner i marken under de dagarna och skämdes över deras män. Allt blev så glasklart!

Vi behöver alla i Falu kommun gå ihop och göra något mot mäns våld mot kvinnor. Jämlikhet gynnar även våra pojkar och män! Enligt forskningen så mår både män och kvinnor bättre psykiskt när de växer upp jämlikt. Det är väl så vi vill ha det?

Åsa Brolin, Vänsterpartiet Falun

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan