Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Medborgarna bör vara delaktiga i komplexa beslut

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Inte sedan andra världskriget har statliga beslut påverkat samhället så djupgående", skriver Christer Nylander.

Bild: TT

Annons

Det är säkerligen många som höjt på ögonbrynen både avseende Sveriges hanteringen av covid-19 och Ukrainas invasion. Inte sedan andra världskriget har statliga beslut påverkat samhället så djupgående.

Förstnämnda omfattar främst medicinska riktlinjer, mänskliga inskränkningar, ekonomi och censur, emedan sistnämnda handlar om rikets säkerhet, resurstillgång, flyktingar och energipriser.

Annons

Med tanke på de oerhörda effekter som covid-hanteringen haft på samhället och de som kan komma av Sveriges involvering i Ukraina, så är det skäligt att fråga om inte medborgarna bör vara delaktiga i komplexa nationella beslut. Folket har visserligen gett ansvar till riksdag och regering genom demokratiska val att hantera frågor som är större än vad enskilda kan klara av, men det finns en odefinierad gräns då resultaten av besluten kan bli så ödesdigra, att inte ens riksdagen bör ha ensamrätt.

Annons

I dag finns IT-verktyg som gör medbestämmande möjligt där djupgående, balanserad och upprepad debatt på bästa sändningstid i public service, kan ge folket en relativt god insyn i ett problemområde.

Sverige och världen står inför alltfler komplexa beslut där det inte finns entydiga svar och inte sällan styr globala företag agendan genom inflytande över medierna. Då blir det ännu viktigare att utöka demokratin och medborgarnas delaktighet.

Christer Nylander

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan