Annons

Annons

Annons

Falun

Insändare
En snabb ”skattesänkning” du själv kan ordna

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det är inte priset 'vid pump' som avgör drivmedelskostnaden utan kombination av pris och körsätt", skriver Lars Nord.

Bild: Harri Sternljung, Arkivbild

Annons

Bensin- och dieselpriset är på rekordhöga nivåer och regeringen lägger förslag om sänkt bensin- och dieselskatt samt kompensation till bilägare. Krav kommer från alla andra riksdagspartier om större skattesänkningar. Tankar om klimatförändringar och reduktionsplikten känns som bortblåsta.

Samtidigt kommer larm från polisen om att moralen gällande att hålla hastighetsgränserna är låg hos bilisterna. Polisen rapporterade nyligen flera hundra hastighetsöverträdelser på en vecka i Dalarna. Nationellt visar mätningar att mellan 25–40 procent av bilisterna kör fortare än skyltad hastighet.

Annons

Annons

Vad lär vi oss av detta? Det är inte priset ”vid pump” som avgör drivmedelskostnaden utan kombination av pris och körsätt. För var 10 km/t över 80 km/t du kör, så ökar bränsleförbrukningen med upp till 1 dl per mil. Alltså, sänker du hastigheten från 100 km/t till 80 km/t kan du spara upp till 2 dl/mil eller 4 kronor/mil, det vill säga samma som den skattesänkning flera oppositionspartier i riksdagen nu kräver. Snacka om snabb ”skattesänkning” som du själv kan ordna!

Det finns alltså bränsle och pengar att spara direkt för många bilister bara genom sänka farten och hålla sig under hastighetsgränserna. Tar du dessutom bort takboxen när du inte behöver den och har rätt däcktryck så sparar du ännu mer pengar. Sparsam körning.

Slutligen, den som vill få perspektiv på hastighet och drivmedel genom tiderna, läs boken ”Fartrusiga” av Björn Forsberg. Mycket tänkvärd bok!

Lars Nord, Falun

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan