Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Låt oss avveckla LOV inom äldreomsorgen i Falun

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det är dags att på allvar ta tag i den här frågan, det är val i september 2022 – låt oss avveckla LOV inom äldreomsorgen i Falun", skriver Patrik Liljeglöd (V) och Pia Persson (V).

Bild: Arkivbild

Annons

När LOV (Lagen om valfrihetssystem) infördes inom hemtjänsten i Falun motsatte vi oss det. Vi såg framför oss hur det skulle splittra kommunens förmåga att bedriva en geografiskt sammanhållen och effektiv verksamhet, vilket skulle medföra ökade kostnader för kommunen.

Påivrarna menade i stället att det var nyttigt med konkurrens och att medborgarna nu skulle kunna välja utförare. Det valet skulle öka pressen på den kommunala omsorgen att leverera en mer kostnadseffektiv hemtjänst och att bidra ökad kvalité.

Annons

Vi var skeptiska och det visade sig att vi skulle få rätt. Inte bara kommunen drabbades av detta och nu har de privata utförarna dessutom begränsat sig till att bedriva verksamhet endast i de tätbefolkade och mest lönsamma områdena och lämnar övriga delar av kommunen utanför. När de tillåts att göra så, blottläggs det faktum att det är företagens valfrihet att välja som står i fokus. Den enskildes möjlighet till den så kallade valfriheten är underordnad, obetydlig och på sina ställen obefintlig.

Annons

Den enskildes möjlighet till den så kallade valfriheten är underordnad, obetydlig och på sina ställen obefintlig.

När företagen tillåts avgränsa sig på detta sätt har LOV:ens existensberättigande upphört. I en artikel i Falu-Kuriren uttrycker sig omvårdnadsnämndens ordförande (C) om saken: ”Vi kan ju inte tvinga bolag att vara i hela kommunen”.

Vad ordförande då helt förbiser, är att det är på kommunens uppdrag de får möjlighet att bedriva sin verksamhet. Det är kommunen som har det lagstadgade ansvaret och insatserna som ges bygger på kommunens beviljade myndighetsbeslut.

Det är ingen som tvingat företagen att bedriva hemtjänst och om det nu ska konkurrensutsättas, ska det ske på lika villkor. Det som sker nu ser jag som att kommunen gynnar enskilda näringsidkare på bekostnad av den egna verksamhetens ekonomi och effektivitet.

Annons

Det är dags att på allvar ta tag i den här frågan, det är val i september 2022 – låt oss avveckla LOV inom äldreomsorgen i Falun.

Patrik Liljeglöd, gruppledare Vänsterpartiet Falun och ersättare i omvårdnadsnämnden

Pia Persson, ledamot omvårdnadsnämnden

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan