Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Glad påsk, för vem?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Lyssna på hjärtat, skona djuren och din hälsa, lägg inga ägg i korgen!", uppmanar Anette Ingelsson.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Skälet till att vi ätit ägg genom tiderna är dels biblisk, men även rent praktisk för att hönorna började lägga fler ägg när ljuset kom och det blev en glad påsk för människan efter den magra, hårda vintern.

Under påskveckan säljs det över 50 miljoner hönsägg i Sverige. Ägget är som en symbol för liv, men vems liv på jorden hedrar man genom att äta hönans obefruktade utsöndring?

Annons

Är det en glad påsk för de 15 000 tuppkycklingar som dagligen föds, men vars liv ses som värdelösa inom äggindustrin eftersom de inte kan lägga ägg och gasas ihjäl på sin födelsedag?

Annons

Är det glad påsk i äggfabriken då? En skulle lätt kunna tro det, om man tittar på äggkartongerna, gula fält och glada hönor. Aldrig visas en bild inifrån de hangarer där de lever hela sina liv ”frigående inomhus”. Men de trängs i tusental i bullrig miljö, pickande på varandra av stress, alla förvirrade, pipande efter mamman de aldrig träffat, framavlade äggmaskiner för att sedan dödas när de är söndertrasade.

Är det ens glad påsk för oss? Under hösten drabbades den svenska äggindustrin av det största utbrottet av fågelinfluensan genom tiderna, troligen inte det sista, över 1,2 miljon smittade fåglar dödades och det läskiga är att detta viruset även kan smitta oss människor.

Men den stora faran är våra matvanor, kolesterolet i äggen bidrar till att hjärtat kanske inte kommer fira lika många glad påsk som man skulle önska.

Så lyssna på hjärtat, skona djuren och din hälsa, lägg inga ägg i korgen!

Anette Ingelsson

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan