Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Replik: De flesta arbetssökande har inte behövt kontoren

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Att vi klarat att stötta Dalarnas arbetssökande genom pandemi och massarbetslöshet är tack vare, inte trots, att vi digitaliserat många tjänster", skriver Karin Welam Tornemalm och Maria Andersson.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

Replik på ”Arbetsförmedlingen har lämnat walkover – vi behöver göra deras arbete” av kommunstyrelseordförandena i Dalarnas samtliga 15 kommuner (6/4).

Nyligen gick kommunstyrelseordförandena i Dalarnas alla kommuner ut i en debattartikel och kritiserade Arbetsförmedlingen för att ha försvunnit från ett antal kommuner vilket man menar drabbat de som står längst ifrån arbetsmarknaden särskilt hårt.

Arbetsförmedlingen har genomgått några omvälvande år med budgetnedskärningar, reformering och pandemi. Till följd av M/KD-budgeten 2019 tvingades myndigheten säga upp och varsla cirka 3 000 medarbetare och därmed också lägga ner ett stort antal kontor landet över.

Annons

Annons

En digital utveckling var nödvändig. Att vi klarat att stötta Dalarnas arbetssökande genom pandemi och massarbetslöshet är tack vare, inte trots, att vi digitaliserat många tjänster. Majoriteten av de arbetssökande behövde inte uppsöka något kontor, utan kunde sköta allt från hemmet.

Det finns naturligtvis arbetssökande som har behov av fördjupat stöd och fysiska möten. Därför har vi också säkerställt att de får detta, oavsett var i landet de bor. I nio av Dalarnas femton kommuner har Arbetsförmedlingen kontor för fysiska möten. Vi finns också representerade av Statens servicecenter i sju dalakommuner för extrahjälp för de med behov av stöd.

I nio av Dalarnas femton kommuner har Arbetsförmedlingen kontor för fysiska möten.

Vi utvecklar och introducerar en rad förbättringar just nu ute i kommunerna för personer med behov av särskilda insatser. Arbetsförmedlingen har också kvar den lokala kännedomen och närvaron genom både företagsrådgivare och arbetsförmedlare, som matchar långtidsarbetslösa med subventionerade anställningar och praktik i det lokala näringslivet. Det finns otroligt fina samarbeten av det slaget i Dalarna.

I debattartikeln redovisar man sjunkande deltagande i insatser som avvecklats, och utelämnar insatser som tillkommit. Ett exempel är Extratjänster som avslutades i samband med den senaste statsbudgeten. Man beklagar ett minskande deltagande i arbetsmarknadsutbildningar, men utelämnar det faktum att det är en medveten och av dem känd åtgärd för att inte konkurrera med kommunala Yrkesvux.

Annons

Arbetsförmedlingen är nu i reformeringens slutfas och har ett gemensamt mål med landets kommuner – att fler ska komma i arbete. För det krävs ett stabilt och kontinuerligt samarbete. När aktörerna på arbetsmarknaden blir fler ska Arbetsförmedlingen se till att arbetssökande får en likvärdig service och arbeta tillsammans med kommuner och leverantörer för att fler ska få jobb.

Annons

I oktober 2021 och mars 2022 var därför alla Dalarnas kommunalråd inbjudna till samtal. Två dök upp.

Samverkan är en del av myndighetens grunduppdrag. Förväntningarna är stora och vi jobbar ständigt med att utveckla samverkan med kommunerna, både på det mer övergripande planet och på den lokala nivån ute i kommunerna.

I oktober 2021 och mars 2022 var därför alla Dalarnas kommunalråd inbjudna till samtal. Två dök upp.

Det kommer snart en inbjudan till ytterligare en träff. Reservera därför gärna den 2 juni redan nu. Välkomna.

Karin Welam Tornemalm, arbetsförmedlingschef arbetssökande, Dalarna

Maria Andersson, arbetsförmedlingschef arbetsgivare, Dalarna

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan