Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Valfrihet för några få i Falun – vad är det värt?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"'Olönsamma' omsorgstagare, som helt i enlighet med LOV valt dessa privata hemtjänstföretag som sina utförare, väljs alltså bort för att de bor på landsbygd", skriver Falupolitikerna Barbro Ödlund (S) och Liza Lundberg (S).

Bild: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Annons

Under tre mandatperioder har vi haft LOV (Lagen om valfrihetssystem) inom hemtjänsten i Falun. Det innebär att den medborgare som har behov av hjälp i hemmet har möjlighet att välja vem man vill ska ge den hjälpen, en privat utförare godkänd av kommunen eller kommunens egna hemtjänst.

Systemet infördes då Socialdemokraterna och Centerpartiet tillsammans styrde kommunen och var inte ett enkelt beslut för oss socialdemokrater att fatta. Vår grundinställning är att välfärden inte lämpar sig för en marknad där olika typer av marknadsmekanismer styr. Välfärd så som hemtjänst, äldreomsorg, skola med mera, erbjuds medborgare, inte kunder, oavsett storlek på plånbok.

Vår grundinställning är att välfärden inte lämpar sig för en marknad där olika typer av marknadsmekanismer styr.

Annons

Annons

Argumenten som lyftes fram till fördel för LOV var framför allt valfriheten, att de som behövde hemtjänst i kommunen själva fick välja vem som skulle utföra tjänsten. Ett annat argument som generellt lyftes kring lagen var att privata utförare skulle bidra till en utveckling inom omsorgen med nya sätt att ge omsorg och nya sätt att organisera arbetet.

I dag kan vi konstatera att det inte blev särskilt mycket av gällande utvecklingen. Vårdföretagarna konstaterar i en rapport från 2019 att de privata utförarnas verksamheter ser ut på samma sätt som de kommunala. Visst gör man vissa saker annorlunda i dag än då lagen kom men det går inte att säga att det beror på lagens införande eller är framdrivet av strukturella utmaningar så som exempelvis krympande resurser i kombination med en åldrande befolkning.

Barbro Ödlund (S) och Liza Lundberg (S).

Bild: Arkivbild, Christian Larsen, Karin Sundin

Vad gäller möjligheten att välja, så gäller det fortfarande. Men sedan förrförra veckan bara för vissa i Falun. Då fick vi besked om att tre privata utförare av hemtjänst avsäger sig alla omsorgstagare utanför Falu tätort. Orsak: svårigheten att gå med tillräckligt stor vinst på grund av de höga bensinpriserna. ”Olönsamma” omsorgstagare, som helt i enlighet med LOV valt dessa privata hemtjänstföretag som sina utförare, väljs alltså bort för att de bor på landsbygd.

Annons

Annons

Om detta inte är beviset för att LOV:en inte fungerar som det var tänkt i vår kommun så vet vi inte vad. Och den stora frågan blir så klart hur ställer sig omvårdnadsnämndens ordförande centerpartisten Camilla Sparring till detta?

För att få svar på frågan så har vi lämnat in en interpellation till fullmäktige där vi ber nämnda ordförande svara på följande frågor:

Vi vill veta:

► Hur ser du på det faktum att valfriheten bara gäller för omsorgstagare i Falu tätort?

► Stämmer det verkligen att du inte kan göra något annat än att acceptera det faktum att valfrihet nu bara gäller för medborgare i Falu tätort?

► Hur förenlig är LOV med kommunallagens likställighetsprincip?

För våra medborgares bästa hoppas vi på tydliga svar.

Barbro Ödlund (S), andra vice ordförande omvårdnadsnämnden

Liza Lundberg (S), kommunalrådskandidat

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan