Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Även snus ökar risken för allvarliga folksjukdomar

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"De senaste åren har tobaksindustrin kunnat locka unga genom smaktillsatser, design och reklam i sociala medier, med drastiskt ökande tobaksbruk bland unga som följd", skriver debattörerna. Foto: Paul Wennerholm/TT

Annons

Replik på inlägget ”När blev rökfrihet ett problem?” den 8/4 av Patrik Strömer, Svenska Snustillverkarföreningen.

Patrik Strömer har rätt i att det är en viktig milstolpe att färre än fem procent av befolkningen under 29 år röker dagligen. Att en viss del av befolkningen kan klassas som rökfri innebär dock inte att vi har gjort tillräckligt. Fortfarande röker var femte 17-åring i någon utsträckning, och ingen nivå av rökning är ofarlig. En cigarett räcker för att orsaka en betydande del av rökningens alla risker.

Annons

Annons

Sverige har även fått kritik av WHO för att snuset särbehandlas i tobakspolitiken. Strömer förbiser den oberoende forskning som visar att snus och nya nikotinprodukter kan bli en inkörsport till rökning och andra drogmissbruk.

Riktlinjerna i WHO:s tobakskonvention – som uppmanar till åtgärder för att fasa ut alla tobaksprodukter och förebygga allt nikotinberoende – och den vetenskapliga evidensen visar att den mest effektiva vägen mot att nå en rökfri befolkning är att ställa om siktet mot en helt tobaksfri generation.

Vi motsätter oss inte att rökning är det farligaste sättet att använda tobak, men det råder inga vetenskapliga tvivel om att även snus ökar risken för allvarliga folksjukdomar – hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och psykisk ohälsa – som drabbar individen och belastar hela samhället.

Ännu finns dessvärre ingen reglering av nya nikotinprodukter – som hindrar barn från att köpa nikotin.

Ännu finns dessvärre ingen reglering av nya nikotinprodukter – som hindrar barn från att köpa nikotin. De senaste åren har tobaksindustrin kunnat locka unga genom smaktillsatser, design och reklam i sociala medier, med drastiskt ökande tobaksbruk bland unga som följd.

Regeringen har nu föreslagit en ny lag för att vända denna trend, och vi uppmanar riksdagen att rösta för alla barns rätt att förbli helt tobaksfria.

Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation

Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan