Annons

Annons

Annons

Hedemora

Insändare
Räta ut frågetecknen innan ni tar beslut om simhallen

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vasahallen i Hedemora.

Bild: Kenneth Westerlund

Annons

Synpunkterna är många kring förslaget från den styrande politiska majoriteten (S,C,V) om en ny simhall i Hedemora. Att Hedemora är i stort behov av en ny simhall råder det inte några delade meningar om bland politikerna.

Nuvarande simhall är i dåligt skick, trots många års lappande och lagande, och kan när som helst behöva stängas.

Men ska en ny simhall få kosta medborgarna hur mycket som helst? Dessutom har inte alla alternativ utretts. Förslaget rör sig om en helt ny byggnad på 5 500 kvadratmeter, som ska innehålla förutom simbassäng bland annat omklädningsrum för skolorna, undervisningsbassäng och ett friskvårdsrum.

Annons

Simhallen ska ligga i anslutning till Vasahallen för att möjliggöra samverkan med befintliga omklädningsrum och duschar. Men det finns ju inte någon förbindelse emellan. Detta till en beräknad kostnad på 254 miljoner kronor. Bara friskvårdsrummet är beräknat till 12 miljoner.

Annons

Vem efterfrågar ett friskvårdsrum?

Tveksamt om den beräknade kostnaden kommer att hålla, då den är beräknad efter andra kommuners förutsättningar vid nybyggen. Det talas också om eventuellt behov av pålning.

Melker Andersson (M).

De totala driftskostnaderna brutto är beräknade till 18 miljoner/år. Beräknat efter 1% ränta och 33 års avskrivning. Antalet besökare antas fördubblas och i så fall ge en ökad intäkt på 4,5 mkr/år.

”Fan tro´t”, sa Relling.

Nuvarande driftskostnader för hela Vasahallen uppgår till ca 10 miljoner/år. Säg att simbassängerna drar 40%, får vi en simhallskostnad på ca 4 miljoner/år.

Det som majoriteten har undvikit är att kostnadsberäkna en utrivning av befintlig bassäng för en nybyggnation i befintligt ”hål”. Ingen ska inbilla mig att det skulle kosta mer än att bygga en ny stor simhall. Man hävdar att fler omklädningsrum behövs för skolan, då det ibland kör i hop sig när flera klasser går om var andra. Detta anser jag vara en planeringsfråga.

Med nuvarande förslag kommer kommunen att få ökade kostnader i storleksordning 10-14 mkr/år. En ökad åldrad befolkning, minskat antal personer i arbetsför ålder och en skola där 20% av eleverna i nian inte når behörighet till gymnasiet, gör att alla nya kostnader bör övervägas noga.

Eller som Gustav Möller lär ha myntat: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket. ”Gör om och gör rätt och räta ut alla frågetecken innan beslut kan tas.

Melker Andersson, (M) Hedemora

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan