Annons

Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt
I en regering kommer Vänstertpartiet att vara garanten för jämlikhet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Rikard Rudolfsson, ordförande i Vänsterpartiet Borlänge.

Bild: Jerry Brodin

Annons

Vänsterpartiets i Borlänges ordförande Rikard Rudolfssons tal på Vänsterpartiets förstamajfirande på Sveatorget.

Detta 1 maj är ett speciellt firande av arbetarrörelsens högtidsdag på många sätt.

Det är första gången sen pandemiutbrottet som vi träffas fysiskt på 1 maj! Under två år fick firandet ske med helt andra förutsättningar och restriktioner.

Många av oss har sett fram emot denna dag då vi tillsammans kan samlas igen och uttrycka vår solidaritet med arbetare, slavar och förtryckta över hela världen.

En del överlevde inte pandemin och saknas oss i dag. Andra sliter fortfarande i vården, för att hantera svallvågorna av corona, men framförallt på grund av nedskärningar och fullständigt undermåliga arbetsförhållanden.

Annons

Om det vore nåt vi lärde oss av pandemin är det att vi lever i ett system där vården och omsorgen pressats till bristningsgränsen med bristande personal, vårdutrustning, vårdplatser och möjligheter att människor ska överleva och leva ett friskt liv!

Annons

I en regering kommer Vänsterpartiet vara garanten för att vanligt folk får det bättre, jämlikheten ökar, klassklyftor ska minska, jämställdheten föras upp på dagordningen igen.

Under decennier har svensk vård dessutom blivit en experimentverkstad för allehanda privatiseringar och nyliberala projekt som skickar våra skattemedel till riskkapitalisters konton i skatteparadis. Och det kanske är det som är definitionen av just skatteparadis? Att ha ett konto utomlands påfyllt av andras skattepengar? För i andra sammanhang brukar den företeelse ses som nått fult och bedrövligt – att leva på andras bekostnad.

Detta måste få ett stopp! Motsatsen till att fortsätta gynna de redan rikaste måste vara att gynna en välfärd för alla! Att få stopp på marknadisering och privatisering av välfärdens grundpelare; skola, vård, omsorg och sociala insatser blir ett politiskt vägval där vi alla måste välja rätt – välja rött!

Detta 1 maj i år är också speciellt eftersom det är valår. Den 11 september ska Sverige välja en ny regering, ett nytt regionstyre och ett nytt styre i Borlänge!

Vänsterpartiet i Borlänges förstamajtåg 2016. Foto: Mikael Forslund/Arkiv

Vänsterpartiet skulle inte ha nått inflytande på rikspolitiken löd den uppgörelse som socialdemokraterna, centern, liberaler och miljöpartister författade efter förra valet. Resultatet blev istället att Vänsterpartiet haft inflytande att fälla en statsminister, välja Sveriges första kvinnliga statsminister, rösta för budgetförslag som gett mer pengar till välfärden, stoppat införandet av marknadshyror och driver igenom sitt egna förslag om höjda pensioner!

Annons

Annons

I en regering kommer Vänsterpartiet vara garanten för att vanligt folk får det bättre, jämlikheten ökar, klassklyftor ska minska, jämställdheten föras upp på dagordningen igen. Det har vi bevisat i opposition där vi skulle garanterat, i ett avtalat dokument från våra politiska motståndare, dessutom skulle hållas utanför ALLT politiskt inflytande!

Vänsterpartiets förstamajfirande i Borlänge 2022. Borlängevänsterns ordförande Rikard Rudolfsson.

Bild: Erik Nyholm

Med den stopptiden för politiska reformer så vet vi, alla här idag och alla andra, att Vänsterpartiet står upp för sin politik och att Vänsterpartiet kommer driva sin politik även i majoritet! Det är därför vi ska vinna valet!

Vår politik har i mångas ögon förändrats men det håller jag inte med om. Vi är fortfarande ett parti för ökad ekonomisk, social och ekologisk rättvisa. Vi är samma parti som valet 2018 och innan dess vill fördela och förändra samhället. Vi står upp lika för klimaträttvisa, facklig rättvisa, social rättvisa, ekonomisk rättvisa och är samma ihärdiga motståndare till klassamhällets konsekvenser.

Vår politiska approach sägs ha förändrats, men inte heller där tycker jag vi gjort de förändringar vi tillskrivs.

Vi är samma människor vi alltid har varit med våra arbeten inom vård, industri och offentlig sektor.

Kamrater, vi samlas här för att vi delar samma tro på en global och social rättvisa!

Vi är fortfarande samma människor som samlas i våra partilokal för att debattera, diskutera och utforma våra politiska förslag för att motverka klassamhället och öka jämlikheten i Borlänge, Sverige och världen.

Annons

Vi är samma människor med samma övertygelse och drömmar om ett liv i fred. Att vi alla har rätten till ett tryggt jobb, en utbildning och möjligheter att förverkliga våra drömmar. En vardag fylld av glädje, gemenskap, solidaritet, kärlek, kultur, ja precis allt som gör livet till ett gott liv. Vår tro att en annan värld är möjlig!

Annons

Den stora skillnaden är att idag är vi fler! Många, många fler som också gått med i Vänsterpartiet och kommer vara med i en het valrörelse där vi ska klargöra och förbättra våra liv. Där begreppet trygghet står för att mina barn ska ha bra skolgång och möjligheter till utbildning. Där uttryck som säkerhet står för att när jag eller mina närstående blir sjuka så finns det en vård som tar hand om oss! Där slitna slagord om mer resurser till välfärden får ett realistiskt innehåll och står för att samhällets redan hårdast utsatt får det bättre och att vi satsar förebyggande på bildning, kultur, fritidsgårdar och aktiviteter för de unga. Men även att de äldre får meningsfull fritid och ekonomiska möjligheter till att leva på sin pension!

Kamrater, vi samlas här för att vi delar samma tro på en global och social rättvisa! För att vi vet dagens ekonomiska felfördelning nått vägs ände och att frågor som klimathotet, barnfattigdomen och trakasserier mot fackligt aktiva inte är nått som händer ”där” utan att det i högsta grad händer här! Varje dag! Men nu är det nog! Därför ska du lägga din röst på årets rödaste dag, valdagen den 11 september, på Vänsterpartiet! I år firar vi 1 maj med ett brinnande krig mitt i Europa! Det har vi inte varit med om på 30 år!

Annons

Vänsterpartiets förstamajfirande i Borlänge 2022.

Bild: Erik Nyholm

Då var det inbördeskriget i forna Jugoslavien.

Idag är det ett angreppskrig där Ryssland brutal och hänsynslöst mördar, bombar, lemlästar och våldtar Ukrainas befolkning. Vi ser återigen flyktingströmmar i Europa och många oroas över den utveckling som sker. Vår framtid spelas som höga kort i den politiska debatten med höga tongångar om upprustningar och militärallianser. Våra politiska motståndare som vurmat för att Sverige skulle skaffa kärnvapen på 50-talet, NATO-medlemskap på 90-talet och mer kärnkraft på 2010-talet försöker nu skapa ett utrymme att leda Sverige in i NATO, en uppföljning av den krigsallians som skapades under andra världskriget. Dessutom vill man göra denna fråga till en valfråga i höstens val? Då överordnat alla frågor om hur vi ska kunna skapa ett hållbart och rättvist samhälle! Det är inte rimligt eller genomförbart att de ska ges den möjligheten! Vi måste kunna vara nyktra och hålla fler tankar i huvudet samtidigt. Vänsterpartiet vill ge frågan en ärlig chans och väljare möjligheten till att få folkomrösta i frågan om militärallianser! Vi förordar det demokratiska sättet!

Tack!

(Texten skickades till redaktionen före sammankomsten och kan skilja sig från det faktiska talet.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan