Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Tillsammans tar vi ansvar för näringslivets kompetensförsörjning

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Northvolts informationsmöte i Borlänge.

Bild: Mikael Hellsten

Annons

Det händer mycket spännande i vårt regionala näringsliv just nu. Stora arbetsgivare som Northvolt, Försvarsmakten, Hitachi, Boliden, SSAB och många fler väljer att satsa i regionen. Dessa satsningar medför också en hög förväntan på de kommuner som berörs. Naturligtvis i form av hög kvalitet på den kommunala kärnverksamheten (skolor, bostäder, infrastruktur), men även när det gäller att bidra till kompetensförsörjningen.

Lokala näringslivsföreträdare har under en lång rad år flaggat för att tillgången till arbetskraft med rätt kompetens är det största hindret för utveckling och tillväxt. Denna utmaning riskerar att bli ännu större om vi nu inte en gång för alla kraftsamlar kring konkreta lösningar. Falun och Borlänge har som länets största kommuner ett särskilt ansvar att vara den drivande kraften i detta arbete. Tillsammans är vi en storstadsregion med mycket muskler. Var och en för sig är vi två mellanstora landsbygdskommuner som riskerar att misslyckas med att förvalta den fantastiska möjlighet vi har framför oss.

Annons

Annons

Moderaterna i Falun och Borlänge ser detta samarbete som högsta prioritet och vi har redan bidragit till praktisk handling i denna riktning. I Falun har alliansen precis beställt en utredning av gymnasiets utbildningsutbud för att i högre grad matcha oss mot arbetsmarknadens behov, på både kort och lång sikt. Moderaterna i Borlänge har lämnat in en motion med precis samma innebörd till kommunfullmäktige. Dessa båda utredningar skall naturligtvis genomföras ”hand i hand” mellan våra kommuner. I vissa fall är det lämpligare att kraftsamla i Borlänge, i andra fall i Falun beroende på lokala förutsättningar.

Att konkurrera med varandra på ett negativt sätt medför svårigheter att behålla en ekonomi i balans. Detta medför i sin tur risk för att utbildningen inte tillåts hålla rätt kvalitet då det saknas utrymme att satsa på personal och rätt lärmiljöer. Dåligt för våra respektive kommuner och dåligt för näringslivet.

Minst lika viktig är vuxenutbildningen. Falun har satsat på ett system med vuxenutbildning på ”auktorisation”. Den stora finessen med detta är att vi kan tillhandahålla skräddarsydda utbildningar utifrån specifika arbetsmarknadsbehov med mycket kort varsel. Även Borlänge kan dra nytta av detta, om den politiska viljan finns. Om vi kan bidra till att lösa kompetensförsörjningen samtidigt som vi får människor som vill arbeta i riktiga arbeten så vill vi moderater göra det, med entusiasm och kraft.

Så låt oss nu ta chansen att tillsammans bygga Falun-Borlänge regionen långsiktigt konkurrenskraftig och stark!

Björn Ljungqvist (M), Falu kommun

Ulrik Bergman (M), Borlänge kommun

Anders Lindh (M), Falu kommun

Christer Navjord (M), Borlänge kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan