Annons

Annons

Annons

Borlänge

Insändare
Ny framtid vill prioritera småskaligt byggande av särskilt boende för äldre

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ny framtid vill skapa fler senior- och äldreboenden i fler stadsdelar. Bilden visar seniorboendet på Tjärna Ängar.

Bild: Mikael Hellsten

Vill du bo kvar i din stadsdel när du blir gammal? Då måste det finnas ett äldreboende i din närhet. Det kommer vi i Ny framtid jobba för.

Vi i Ny framtid vill att bostäder i det vanliga beståndet, till exempel trygghetsboenden och seniorboenden, dels lägenheter i det särskilda boendet byggs småskaligt ute i befintliga byar/stadsdelar så att våra äldre kan bo kvar i sitt närområde, hos släkt, vänner och bekanta. Då kan de sociala livet fortgå som vanligt fast man flyttar in på ett boende.

Annons

Annons

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, så behöver kommunernas kapacitet att erbjuda moderna och ändamålsenliga bostäder till äldre öka. Det gäller dels bostäder i det vanliga beståndet, till exempel trygghetsboenden och seniorboenden, dels lägenheter i det särskilda boendet.

Fram till år 2045 väntas antalet personer över 80 år öka från 500 000 till en miljon personer. Dagens äldre har som grupp en bättre hälsa än äldre för en generation sedan. Detta påverkar behoven av vård och omsorg.

Den digitala utvecklingen, den medicintekniska utvecklingen, bättre hälsa och funktionsförmåga, nya behandlingsmetoder i hälso- och sjukvården och ändrade arbetssätt kommer att påverka invånarnas behov av stöd, men också äldreomsorgens kapacitet och förmåga.

Här vill vi att Borlänge ska ligga i framkant, bygga attraktiva boenden utspridda över kommunen!

Henrik Anderson, Ny framtid

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan