Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Insändare
”Legendarer hyllades” – men var fanns Bragetjejerna?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Storpublik på Vallen när Brage-legendarer hyllades i samband med att serieledanade Halmstad kom på besök till Borlänge. Foto: Oliver Tommos

Annons

”Legendarer hyllas på vallen”. Så var rubrikerna i media inför Brages match mot Halmstad häromveckan. De som hyllades var gamla Bragespelare och ledare som var med under klubbens storhetstid på 1980-talet.

Spelaren och tränaren Rolf Zetterlund, storbacken Göran Arnberg och målfarlige Thomas Nilsson var några av de 60-tal legendarer som hyllades av årets största publik.

Men var fanns Bragetjejerna?!

Vi som kämpade för att att få träningstider, material och pengar för att kunna betala domare och planhyror. Vi som varit med och bidragit till att svensk damfotboll är vad den är i dag – en av världens bästa fotbollsnationer.

Annons

Så är det.

Annons

Brages damer startades tidigt på 1970-talet. Ledare var Arne Bengtsson som tyckte att det var självklart att även tjejer skulle få spela fotboll.

1979 gick Brages damer upp i Damallsvenskan som då var indelad i fyra regioner. Vi var även med på resan när fyra blev två och senare en nationell serie. Under hela 80- och -90-talet var vi Bragetjejer med och bidrog till svensk damfotbolls utveckling.

(Här tänkte jag hänvisa till en längre historik på IK Brages hemsida, men den är till min förvåning borttagen.)

Före detta Bragespelaren Ann-Louise Ebberstein undrar hur det kommer sig att inga kvinnor fanns bland Brage-legendarerna. Foto: Kajsa Thorp Backlund

Tyvärr så fick vi inte vara med och hyllas på Domnarvsvallen av en klubb som gör en ”nysatsning” på damfotbollen. Jag vet att arrangemanget inte var Brages initiativ, men de borde ha säkerställt med arrangören Keith Karlsson och Peter Granberg om att vi var inbjudna.

Såg visserligen en artikel i media om att det skulle ske, men steget från det till att känna sig inbjuden är långt. Det hade varit så enkelt att lyfta luren och säga ”kan ni få ihop ett gäng gamla Bragetjejer så är ni varmt välkomna”. Det samtalet kom aldrig.

Har så här i efterhand fått veta att information gått ut via en sluten grupp på Facebook – ”Brageveteraner”. Men även det steget är långt då mig veterligen ingen från Brages tidigare damlag är med i gruppen.

Annons

Har också svårt att tro att exempelvis Roffe Zetterlund kommer till Borlänge utan en personlig inbjudan. Men, vad vet jag.

Annons

För övrigt pratade jag med hans fru, Gunilla, som var vår lagledare under flera år. Hon var förvånad över att vi tjejer inte var med och hyllades. ”Det tog jag för givet”, var hennes kommentar.

Det har gått ett halvt sekel sedan damfotbollen startade på allvar i Sverige. Vi Bragetjejer har varit en del i den historiska resan, men tyvärr kan vi konstatera så här 50 år senare att det inte var så mycket värt.

Det är så vi känner.

Vill tillägga att Roffe, Göran och alla andra spelare och ledare som hyllades på vallen var väl värda uppmärksamheten. De har betytt mycket för klubben med devisen ”Tillsammans är vi IK Brage.”

Ann-Louise Ebberstein, f.d Bragespelare och tidigare generalsekreterare för svensk damfotboll. Texten skriven på uppdrag av flera Bragetjejer

Annons

Annons

Till toppen av sidan