Annons

Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt
Ygemans politiska åtel är utlagd – men vi tvivlar på lycka i röstjakten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Integrationsminister Anders Ygeman (S) får skarp kritik av Borlängevänstern efter intervju i DN om klassning av utsatta områden. Bilden tagen vid ett besök i Örebro tidigare i år.

Bild: Robban Andersson

Annons

Jakten på väljare intensifieras ju närmare valet vi kommer. Bra förslag blandas med populistiska och ogenomtänkta utspel i ett politiskt landskap som känns både rörigt och historielöst.

Efter år av privatiseringar, avregleringar, bolagiseringar och allehanda marknadsexpriment, så finns en retorisk längtan tillbaka till hur det var förr, ni vet, när det var någon ordning på vårt välfärdsbygge och politiska reformerna tillföll folkflertalet, så målas bilden, den historiskt politiska tavlan. Socialdemokrater hänvisar därför gärna till Olof Palmes tid, Sverigedemokrater pratar om folkhemmet, Nooshi Dadgostar påminner om Tage Erlander och så vidare.

Annons

Detta händer mitt under en marknadsliberal era i vårt land, där vi samtidigt kan konstatera att vi tappat den politiska kontrollen, styrkan och förmågan att möta framtidens utmaningar.

Annons

Avdemokratiseringen har sannerligen sitt pris!

Den svenska integrationsministern Anders Ygeman (S) tar sitt uppdrag på så stort allvar, så att han utan omskrivningar dömer ut 30 års integrationspolitik och dessutom föreslår att utomeuropeiska invandrare ska flytta ut från landets segregerade bostadsområden och ersättas med mer ”dugliga” samhällsmedborgare. Kartläggningen är tydligen viktig, innan genomförandet.

Det är alltså det senaste socialdemokratiska receptet för att bringa någon ordning.

För oss är det ett lagvidrigt och groteskt utpekande av specifik grupp, knappt värdigt en SD-ledamot i landets olika parlament, men integrationsministern darrar inte på manschetten och får medhåll av många socialdemokrater i landet, han får också en del kritik.

Efter år av privatiseringar, avregleringar, bolagiseringar och allehanda marknadsexpriment, så finns en retorisk längtan tillbaka till hur det var förr...

I jämförelse, är de utomeuropeiska invandrarna en svag påverkansgrupp, utsattheten är påfallande, arbetslösheten och fattigdomen utbredd, alltså en tacksam grupp att peka ut som orsaken till allehanda samhällsproblem. Jakten på egendomslösa har en lång historia.

Ygemans förslag är utan tvekan ett försök att locka manliga SD-väljare tillbaka till S, en politisk åtel har lagts ut och de socialdemokratiska valledarna sitter nu i sina ”jakttorn” och räknar röster. Vi tvivlar på god jaktlycka.

Låt oss i stället möta framtiden med Humanism – Demokrati – Jämlikhet – Solidaritet – Rättvisa och Kunskap.

Rikard Rudolfsson (V), Leif Lindström (V)

Annons

Annons

Till toppen av sidan