Annons

Annons

Annons

Ishockey

Dalarna siktar högt i TV-pucken – med fem leksingar och sex från Mora

Mora och Leksand dominerar Dalarnas flicklag till TV-pucken. De två storklubbarna har sex respektive fem spelare med i laget.

– Vi hoppas gå vidare till slutspel, säger distriktets vice ordförande Jan Eljas.

Text: 

Dalarna jublar efter ett mål under TV-pucken i fjol, då laget gick till final. Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Annons

Mora IK är den bäst representerade föreningen i Dalarnas flicklag till TV-pucken 2022. Med sex spelare har MIK en mer än Leksand, som är näst bäst. Näst efter de två storklubbarna från Siljansbygden hittar vi Avesta BK med tre tjejer i laget, som inleder turneringen med gruppspel i Kalix i mitten av september.

Moramålvakten Caitlyn Bammer, född 2007 och med Älvdalens HK som moderklubb, är den verkliga veteranen i gruppen och med för fjärde gången. Hon fanns, som 12-åring, med i truppen redan när Dalarna vann TV-pucken 2019 – även om det inte blev någon speltid den gången.

Mora IK har flest spelare i TV-pucken.Tilde Sundnäs Grillfors, lagets främsta målskytt i fjol, är en av dem. Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Annons

Ett antal spelare i truppen är med för tredje gången och det finns dessutom flera tjejer födda 2008 som gör sin andra turnering och därmed kan få chansen att spela TV-pucken för tredje gången nästa år. Två av dem, Leksandsbacken Tillie Ytfeldt och Moraforwarden Tilde Sundnäs Grillfors, tillhörde lagets främsta poänggörare redan förra året.

Annons

Men de kan bli bland de sista som får spela TV-pucken tre gånger. I årets trupp finns inga tjejer som är två år yngre än de äldsta.

– Nej, det gör inte det, vi får inte ha några 09:or med. Svenska hockeyförbundet har bestämt att det bara är två kullar på flicksidan. Det är lite synd, för numerären finns inte riktigt, säger Jan Eljas.

Beslutet går i linje med det som är taget på pojksidan, där distrikten bara får använda en årskull och alltså inte ha några underåriga spelare alls. Endast i undantagsfall, om det verkligen saknas spelare, kan dispens ges.

På flicksidan är antalet spelare mycket mindre, men två årgångar bedöms alltså som tillräckligt. Det är det inte, enligt Jan Eljas.

– Jag tycker att de var lite tidiga med det här, de hade kunnat vänta med det ett par år. Det här gör att alla distrikt inte kan köra egna lag och gör att vi får en del snedstreckslag, säger han.

Falu IF:s Nellie Nord spelar TV-pucken för tredje gången i höst. Här jublar hon efter ett mål i fjolårets turnering, då Dalarna gick hela vägen till final. Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

För Dalarna, som alltså vann TV-pucken 2019 och var i final i fjol, är det inte längre något problem, även om det faktiskt inte är mer än sex år sedan vi såg dalatjejer spela i kombinationslag i det som då hette Stålbucklan.

Annons

– Nej, det ser väldigt positivt ut för oss i Dalarna, måste jag säga. Vi kommer att starta igång två nya ungdomsserier för tjejer nu, för att det är så många som vill spela. Det ser inte riktigt ut så i övriga distrikt i region väst. En bidragande orsak tror jag är våra framgångar i TV-pucken. Det skapar intresse, förklarar Jan Eljas.

Annons

– Ishockeyn är riktigt het just nu i vårt distrikt och Dalarna är verkligen på frammarsch på alla fronter.

Med ett par av de mest tongivande spelarna tillbaka från det lag som var i final i fjol, finns det anledning till optimism inför årets turnering också.

– Ja, vi hoppas gå vidare till slutspel i alla fall, men sen kan allt hända. Man ska ha lite flyt också, säger Jan Eljas.

Fakta

Dalarnas flicktrupp till TV-pucken 2022

Målvakter: Caitlyn Bammer, Mora IK, Zara Nilsson, Säters IF.

Backar: Chloe Berndtsson, Leksands IF, Wilma Grudd Throgen, Mora IK, Lovisa Norström, Avesta AIK, Veronica Persson, Mora IK, Leilo Stockhaus, Leksands IF, Tillie Ytfeldt, Leksands IF.

Forwards: Alva Bodins, Mora IK, Filippa Englöf, Avesta BK, Linnea Kajs Görndt, Leksands IF, Maja Mattsson, Malungs IF, Ida Melin, Mora IK, Nellie Nord, Falu IF, Stina Stenvall, Leksands IF, Tilde Sundnäs Grillfors, Mora IK, Astrid Thorsberg, Avesta BK, Ingrid Wikblom, Falu IF.

Kvalspelet till TV-pucken avgörs i mitten av december. Dalarna åker till Kalix för spel i grupp C, där man tar sig an Gästrikland, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen samt Medelpad/Ångermanland.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan