Annons

Annons

Annons

Hagalund

Insändare
Bristen på parkeringsplatser löses inte med datumparkering

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Foto: Anders Andersson

BT-artikeln ”Trött på P-krångel – inga planer för datumparkering” (2022-09-19) kräver, trafikingenjör Tomas Jonssons lite resignerade motiveringar för att inte ersätta datumparkeringen i Borlänge, några kommentarer.

Annons

Tomas säger att hyresvärdarna ansvarar för parkeringarna i närheten av bostäder. Bostadsrättsföreningen Lundegård på Hagalund har anlagt många nya parkeringsplatser på tidigare grönytor, men det räcker inte. Dessutom är det onödigt att ytterligare asfaltera gårdar när det finns tomma gator att parkera på.

Annons

Parkeringssituationen på Hagalund. Foto: Anders Andersson

Tomas säger att datumparkeringen är en vanlig modell i flera städer i Dalarna. Borlänge är dock Dalarnas största tätort och i större städer med brist på p-platser är det vanligare med p-förbud vissa dagar och tider.

Enligt Tomas skulle det även innebära ett enormt arbete med att sätta upp nya vägmärken som anger tillåtna parkeringstider. Detta görs ju dock bara en gång och kan inte vara ett skäl för att inte modernisera kommunens parkeringsregler. En variant är kanske att lägga in tillåtna parkeringstider i GPS-kartan för att slippa skyltning med vägmärken?

Tomas är dock medveten om bristen på p-platser på Hagalund och säger att en ändring av parkeringsreglerna kräver ett politiskt beslut.

Därför är det intressant att höra politikerna syn på att ersätta datumparkeringen.

Parkeringssituationen på Hagalund. Foto: Anders Andersson

Idag är det gratis att parkera på Hagalunds gator, vilket är generöst eftersom gator kostar att underhålla och de som hyr en parkeringsplats betalar. I samband med att kommunen reformerar sina parkeringsregler är det därför lämpligt att införa p-avgifter på kommunens gator, förslagsvis 30 kr för enstaka nattparkering och något lägre för de som parkerar oftare, vilket även kan ses som en slags trängselavgift. Betalningen kan göras via app eller SMS för att slippa p-automater.

Anders Andersson, Skoghall

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan