AnnonsDin Elon

Mustigt höstrecept från Din Elon kock: ”Laga magisk porterstek i energisnåla slowcookern”

Höstmys med en magiskt god porterstek – det är vad Din Elon kock Anders Vestlund bjuder på denna gång. Och som alltid lagar han mat med genialiska knep på prisvärda råvaror.
– Receptet är supergott och tillagat i en energisnål slowcooker som du inte behöver bry dig om när den lagar maten åt dig.

Inbäddat innehåll

Hitta hela receptet till din nya köttfavorit här
Din Elon kock Anders Vestlund har i sina recept
skämt bort oss med mat som är enkel att tillaga, prisvärd och som smakar som restaurangmat. När han nu presenterar höstens mustiga porterstek har han dessutom tillagat den riktigt energisnålt.

– I dessa tider är det många som tänker till på sin elförbrukning och därför valde jag slowcookern. Den drar jättelite ström trots att den är igång i många timmar och det är bra. Det är ju just den långa tillagningstiden som gör köttet mört och mustigt.

Så gott, bekvämt och dessutom energisnålt tillagat

Din Elon kock Anders Vestlund.

Till det här fantastiska höstreceptet på porterstek har Anders använt styckdetaljen fransyska, men i stort sett allt lite tuffare kött från vilt och nöt blir jättebra, menar han.

– I affären kan du köpa de lite billigare köttbitarna som fransyska, rostbiff och innanlår exempelvis. Samtliga förvandlas i slowcookern till mat i restaurangklass.

Anders själv tycker att porterstek är urtypen för en höststek med alla sina mustiga smaker med tryck i. Den görs av en stor köttbit som tillagas länge i låg temperatur.

– Välj en köttbit på cirka 1,5 kg, stek den runt om så att den få yta och lägg den sedan i slowcookern. Fyll på med skivad lök, porter, koncentrerad svartvinbärssaft, lite soja, fond, enbär, hela svartpepparkorn, lagerblad och några timjankvistar. Så stänger du locket och låter allt gotta runt i sex timmar medan du gör något annat.

När köttet är färdigt plockar du ur det och gör världens godaste sås på den vätska som bildats under tillagningen.

Såsen blir så god att man nästan vill dricka den

Hitta hela receptet och se hela filmen här

– Sila av vätskan och reducera den så att smakerna av köttet, kryddorna och portern blir ännu mustigare. Sedan häller du i grädde, eventuellt redning och smakar av med salt. Såsen blir så god att man nästan vill dricka den, säger Anders och skrattar.

Din Elon kock serverar hemmagjort potatismos till. Med riktig grädde, smör och mjölk som han vispar till ett luftigt mos. Och till detta serverar han rostade rotsaker, svartvinbärsgelé och inlagd gurka.

– Jag gör en 1,2,3-lag som jag lägger skivad gurka i tillsammans med en hackad chili. Det ger ett fint sting med sötma som passar perfekt till porterstekens kraftiga smaker.

Det är smidigt, du behöver inte passa någon tid

Men det är inte bara till söndagsmiddagen som slowcookern används i Anders hem. I den lagar han också vardagsmaten och maten till matlådorna.

– Det finns en funktion i vissa slowcookers som gör att de automatiskt går över till varmhållning när tillagningstiden gått ut. Det är smidigt, du behöver inte passa någon tid, maten är ändå varm när du kommer hem, säger han och tillägger:

– Kolla nu i frysen om du har något kött som legat ett tag och använd en slowcooker för att göra en mustig höstgryta som står varm och färdiglagad när du kommer hem från skogsvandringen eller jobbet. Så gott, bekvämt och dessutom energisnålt tillagat.

Hitta hela receptet till din nya portersteksfavorit här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Borlänge Tidnings redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Till toppen av sidan