Annons

Annons

Annons

SD:s förslag om sänkt stöd till folkbildning

Debatt
SD Dalarna är ett hot mot ungdomsrörelsen och demokratin

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Inför november månads regionfullmäktigemöte presenterade Sverigedemokraterna i Dalarna sin regionplan. I regionplanen presenteras att man ”anser att regionens stöd till föreningar och projekt som har politisk agenda bör slopas och de som uppbär stöd från regionen idag bör granskas så att deras verksamhet är neutral.”

Detta skulle då även innefatta politiska ungdomsförbund, samt ungdomsföreningar som på något vis tar politisk ställning för något. Att dessa organisationer även enligt SD ”bör granskas så att deras verksamhet är neutral” är inget annat än ett hot mot ungdomsrörelsen och mot demokratin i Dalarna.

Annons

Julia Johansson, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU), Elias Åkerman, Moderata ungdomsförbundet (MUF), Maja Lasses, Grön ungdom och Neo Sahlin, Centerpartiets ungdomsförbund (CUF).

Bild: Arkivbild

Annons

En livskraftig ungdomsrörelse är grunden för en fortsatt livskraftig demokrati. Det är där engagemang fångas upp, det är där unga kan göra sina röster hörda och det är där många unga skapar sig ett sammanhang och får möjlighet att bli en del av en gemenskap.

Med andra ord, ungdomsrörelsen är grunden för Dalarnas unga att kunna delta i det politiska samtalet och allas vår demokrati.

Att sådana förslag kommer från Sverigedemokraterna är inte förvånande. Det är ett parti som vid flera tillfällen, både här i Dalarna, i andra kommuner och regioner och inte minst i Sveriges riksdag har ifrågasatt möjlighet till politisk och idéburen ideell organisering, inte minst för unga och organisationer som uttalat opponerat sig emot Sverigedemokraterna och deras politik.

Anledningen verkar inte vara något annat än att försöka begränsa och tysta krafter som står i opposition till Sverigedemokraterna.

Anledningen verkar inte vara något annat än att försöka begränsa och tysta krafter som står i opposition till Sverigedemokraterna. Ett klassiskt agerande från partier som inte respekterar och värnar de demokratiska principerna.

Kent Ekeroth (SD), oppositionsråd, på regionfullmäktige den 14 november.

Bild: Eric Salomonsson

Annons

Annons

Demokratin ska aldrig tas för given. Den behöver ständigt vårdas och utvecklas för att inte antidemokratiska idéer och ageranden ska få fäste.

Vi står enade för demokratin, för ungdomsrörelsen och för öppenhet. En stark ungdomsrörelse lägger grunden för en livskraftig demokrati, nu och framåt.

Neo Sahlin, ordförande CUF Dalarna

Julia Johansson, ordförande SSU Dalarna

Elias Åkerman, ordförande MUF Dalarna

Maja Lasses, språkrör Grön ungdom Dalarna

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan