Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt
Den nya majoriteten i regionen lämnar "walk-over"

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Björn Ljungqvist (m) Oppositionsråd.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Kontrasten mellan majoritetens förhållningssätt till offentlig ekonomi-ledning-styrning och Moderaternas dito blev väldigt tydlig vid senaste budgetfullmäktige, 14-15/11. Att konjunkturen går upp och ned är inget nytt. Så har det varit under hela vår moderna historia.

I svåra tider prövas dock det politiska ledarskapet. Ett kompetent ledarskap har förmågan att parera och hantera nyuppkomna förutsättningar. Ett inkompetent ledarskap däremot väljer att från början kasta in handduken och låta budgeten gå med underskott. Socialdemokraterna och ”Samling för Dalarna” har valt det senare. Utan att ens anstränga sig för att hitta vägar till effektiviseringar och besparingar planeras det för att tömma den buffert som vi byggde upp under den förra mandatperioden.

Annons

Annons

Precis som ett hushåll behöver även Region Dalarna ”rätta mun efter matsäcken”. Svårare än så är det inte. Vid sidan av det signalerar det nya styret med sin budget brist på innovations- och handlingskraft för att lösa uppdrag på nya sätt. Eftersom resurserna inom politiken alltid är begränsade handlar det även om att kunna prioritera, inte bara i ord utan i handling. Vad är viktigt? Vad ska vi satsa på? Respektive vad är mindre viktigt?

Vad måste utvecklas eller vad bör man i tuffare tider avstå från och vilka projekt bör avvecklas?

I sin region- och budgetplan för 2023-25 visar majoriteten på en fullkomlig handfallenhet inför de ekonomiska utmaningar som regionen nu står inför. Redan i budgeten för nästa år, det vill säga innan mandatperioden ens har börjat, utgår ”Samling för Dalarna” ifrån att man kommer dra på regionen ett underskott på en halv miljard kronor.

Detta planerade underskott räknar man med ska vägas upp av den Resultatutjämningsreserv (RUR) som den tidigare moderatledda majoriteten byggde upp, under protester från S ska tilläggas. Vi moderater kommer alltid att vara redo att ta ansvar för välfärden och skattebetalarnas pengar, i goda tider liksom i sämre. Vi har visat det förr och kommer göra det igen, så snart vi får chansen.

Björn Ljungqvist (m) Oppositionsråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan