AnnonsDin Elon

Tre nya recept från Din Elon kock: ”Lägg in sill från grunden på bara två timmar”

Inlagd sill på två timmar istället för två dagar, är det möjligt? Javisst med Din Elon kocks nytänkande tillagningsmetoder sparar du massor av tid i julstöket samtidigt som du får till restaurangsmaker på det du lagar. Här ett supersnabbt klassiskt sillrecept plus två med lite ovanligare smaker.

Din Elon kock Anders Vestlund delar med sig av tre toppenrecept som kommer göra succé på julbordet.

Vi har vant oss vid att Din Elon kock Anders Vestlund hittar de enkla vägarna till höga smaker. Och julens sillar är inget undantag för här möter du smaker av både Västerbottensost och chili. Men en hemlig ingrediens finns och den handlar om sättet Anders tar sig an sillfiléerna.

– Jag lägger in sillen i en vakuumlåda och det gör att sillen bli klar på bara två timmar i istället för 48.

Vakuumlådan är tillsammans med en vakuumpump ett smart tillbehör till Bosch Stavmixer. Pumpen suger ut luften ur lådan och skapar ett vakuum.

– Du kan använda vakuumlådan för att få längre hållbarhet på livsmedel . Du kan också använda den till inläggning och marinering som i den går otroligt snabbt eftersom luften i livsmedlet ersätts av lagen.

Det förlänger hållbarheten med år

Hitta receptet - och se hela filmen här

Anders vakuumförpackar ofta färskvaror för längre hållbarhet i kylen, till exempel frukt och grönsaker. Men han använder också stavmixerns vakuumfunktion vid infrysning.

– När jag fryser kött och fisk använder jag vakuumpåsar. Det förlänger hållbarheten med år plus att påsarna sparar massor med utrymme. En vakuumförpackad köttfärs exempelvis blir till små platta paket som tinar på en kvart i kallt vatten.

Vakuumlådan är också suverän för inläggningar. Anders sill fick fantastiska smaker redan efter två timmar och själva tillagningen dessförinnan gick också snabbt.

– Jag klippte ner inläggningssill direkt i vakuumlådan för att slippa sillspad överallt. Därefter rev jag rödlök och morot i matberedaren, kryddade med svartpepparkorn, senapsfrö och lagerblad och täckte allt med en 3-2-1-lag. På med locket, bort med luften i lådan och in i kylen ett par timmar. Sen var det klart.

Din Elon kocks inlagda sill är riktigt god som den är, men den finns också med som huvudingrediens i Anders hemmagjorda Västerbottenostsill och i Chilisillen med sting.

– Västerbottensillen är juligt krämig, gjord på egen majonnäs som är superenkel att göra med stavmixern, riven Västerbottensost, ägg, crème fraiche, dill, dijonsenap och lite tabasco. Röran är jättegod på julbordet men också perfekt på ett vörtbröd om du vill smyga igång firandet med en julmacka.

Har du alla ingredienser hemma? Hitta hela receptet här

Anders Vestlund.

Chilisillen däremot följer inga krämiga smaktraditioner utan fungerar mer som en paus från feta smaker.

– Den har ett fräscht sting och innehåller crème fraiche, lime, persilja, rödlök, salt och peppar.

Sillens plats på julbordet är given i väldigt många hem. Låt den ta plats i år också! Och gör det genom att blanda tradition och nytänkande när det gäller smaker och tillagningsmetoder men kanske också när det gäller sättet att äta julmat. Din Elon kock igen:

– Jag gillar verkligen att blanda varmt och kallt på jultallriken just för att få sillens fina smakbrytning till julbordets alla smaker, avslutar Anders Vestlund.

Se hela filmen här - och låt dig inspireras av fler bilder

Inbäddat innehåll

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Borlänge Tidnings redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Till toppen av sidan