Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt
Medias försummade plikt i en valrörelse

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det får sägas vara en vinter av missnöje. Högerregeringen och deras partier utlovade mycket inför valet, och nu är det inte mycket som verkar få genomslag, därav stort missnöje från söder till norr. Elstödet kritiseras av både skåningar som norrlänningar, och mycket av den kritik kommer från högerns egna led.

Det har dessutom nu visat sig att elstödet inte får betalas till företag, för det strider mot EU-regler. Något som borde varit bra för väljarna att vetat innan valet. Har media försummat sin roll att granska genomförbarheten i förslagen?

Annons

Dieselpriserna skulle sänkas med 5, 9 eller 10 kr, beroende på om din röst föll på M, KD respektive SD. Det blev en vinterns missnöje där också, då sänkningen blev 41 öre istället, för en kostnad av strax under 7 miljarder kr. Undertecknade besitter inte kompetensen att beräkna vad 10 kronor skulle kosta skattebetalarna i praktiken, men vi kan ju spekulera. Om 41 öre kostade 7 miljarder kronor borde 10 kronor rimligtvis kosta väl över 100 miljarder kronor, antagligen mer än så. Har media försummat sin roll att granska genomförbarheten i förslaget? Kostnaden är ju hisnande, det skulle innebära försämringar i välfärden – skola, vård och omsorg att genomföra vallöftet.

Annons

Ett av regeringens vallöften var att sänka bränslekostnaderna. Gjorde medierna sitt jobb i att granska löftets genomförbarhet, frågar sig representanter för Vänsterpartiet i Borlänge.

Bild: Fredrik Persson

Även reduktionsplikten skulle reduceras för att ge ett lägre bensin- och dieselpris. För det första hörde bensinbolagen av sig till regeringen och genom sin främsta lobbyist (Fredrik Reinfeldt) övertygade de regeringen att inte ändra i reduktionsplikten förrän 2024. Detta för att bensinbolagen har fleråriga avtal på att köpa in biodrivmedel som används idag. Därför kommer löftet, om ens genomförbart, inte att genomföras förrän i slutet av mandatperioden. Det blir inte bara en vinterns missnöje gällande detta vallöfte. Nu visar det sig att sänkningar kan komma att kosta staten tiotals miljarder kronor i sanktionsavgifter från EU. Med andra ord kanske regeringen inte genomför det överhuvudtaget. Igen måste frågan ställas: Har media försummat sin roll att granska genomförbarheten i förslaget?

Annons

En paus på amorteringskravet utlovades, det blir istället en utredning som säkerligen kommer ta över ett år. Detta kunde ha förmildrat de ekonomiska omständigheterna för vissa hushåll. Men det blir även där, en vinterns missnöje.

Även frågan om satsningar på kärnkraft borde granskats mer av medierna, menar debattskribenterna.

Bild: Petter Arvidson/Bildyrån

Annons

Byggandet av kärnkraften, via Vattenfall, stöter på patrull hos både näringslivet och Vattenfall själva. Detta vallöftet borde sannerligen ha genomlysts av media.

Som frågan har varit genomgående i denna debattartikel: Har media försummat sin roll att granska genomförbarheten i förslagen?

Väljarna måste kunna göra väl genomtänkta val i röstandet på ett politiskt parti. För att kunna göra detta måste media gör sitt arbete, att kritiskt granska och genomlysa förslagens genomförbarhet. Det vi nu får är fyra års missnöje.

Carl Blom, Margareta Spåman Öst, Lennart Öst, Vänsterpartiet Borlänge

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan