
Skogsägare bör fundera om en avverkning med kortsiktig ekonomisk vinst är det rätta att göra med tanke på kommande generationer.
Bild: Anders Wiklund
Efter omarrondering i Borlänge kommun har massor av avverkningsanmälningar kommit in till Skogsstyrelsen. Nästan alla avser kalavverkning och markberedning. Titta närmare på avverkningskoll.se, och då ser man ändå inte de avverkningar som redan gjorts de senaste decennierna.
Annons
Annons
Samtidigt är det uppenbart att vi behöver spara skogen som kolsänka för att bromsa klimatförändringarna, se t ex Stig-Olof Holms debattartikel i Dalademokraten den 15 januari. Det är också vad EU kräver av Sverige, samtidigt som svensk skogsindustri bekämpat de kraven i det längsta.
Vid FN:s miljömöte COP15 i Montreal kom också världens länder i december 2022 överens om att 30 % av all landyta och havsyta ska skyddas för den biologiska mångfaldens skull. Man ska också restaurera 30% av planetens degraderade land och vattensystem. Även detta gäller Sverige och Borlänge!
Numera är det skogsägarens eget ansvar att ha så bra kunskap om skyddsvärda arter i skogen att man inte riskerar mångfalden, vilket skulle kräva omfattande utbildning i inventering för att fungera. Efter decennier av hård exploatering återstår inte mycket skog, som aldrig kalavverkats, så kallad kontinuitetsskog. All sådan skog behöver sparas och äldre produktionsskog behöver restaureras.
Så ni skogsägare som gjort avverkningsanmälan bör stanna upp och tänka till om ni verkligen vill gå vidare och riskera era barns, barnbarns och alla kommande generationers framtid för en kortsiktig ekonomisk vinst, eller om ni istället har så stora naturvärden att ni ska spara skogen helt eller i varje fall övergå till kalhyggesfritt skogsbruk, som kan vara väl så lönsamt.
Annons
Man kan förstås också donera skog eller pengar för köp av skog till Insamlingsstiftelsen Borlänges Naturarv.
Lästips: Lisa Röstlund: Skogslandet.
Börje Eriksson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Borlänge och skogsägare