Annons

Annons

Annons

Borlänge

Insändare
Flickor och kvinnor dödas och far illa i hela världen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Vilhelm Stokstad

Vad är det som händer i världen, i Sverige, i vår närhet?

I media här hemma kan vi dagligdags läsa om kvinnor som blir misshandlade, våldtagna, dödade av män i sin närhet, om söner som kör ihjäl sin mamma, om små flickor som skjuts, knivskärs på öppen gata, om en ung gravid kvinna som kastas från en balkong och dör. I Iran blir flickor gasade, i Ukraina och andra krigszoner utsätts flickor och kvinnor för tortyr, våldtäkt och död, i Afghanistan förbjuds kvinnor och flickor att gå i skolan, de blir stenade till döds om de är otrogna, de piskas om de har sex utan att vara gifta.

Annons

Annons

Våld mot kvinnor, eller könsbaserat våld, är den allra vanligaste och mest utbredda kränkningen av mänskliga rättigheter som förekommer i världen.

Hur lång kan listan bli innan detta stoppas? Hur länge ska vi – du och jag – vi alla – tillåta att våra medsystrar, döttrar, barn och barnbarn drabbas? Är det inte dags för ett folkligt uppror mot det omänskliga våldet mot barn och kvinnor?

8 mars är det Internationella Kvinnodagen. Kan vi inte bli överens om att den dagen blir starten på vårt gemensamma arbete för att stoppa våldet mot kvinnor och barn? I världen, i Sverige, i vår närhet!

Annakari Berglund

PS. 8 mars kl 18.00 blir det manifestation på Sveatorget

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan