Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt
I världen och Sverige utsätts kvinnor dagligen för digitalt våld

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

8 mars 2023 är temat för kvinnodagen på DigitALL: Innovation and technology for gender equality. FN sätter nu fokus på det ökande digitala våldet mot kvinnor, som till exempel kränkningar på sociala medier eller spridande av känslig information och bilder. Det är samma mekanismer bakom digitalt våld som andra typer av våld mot kvinnor.

Digitalt våld riktar sig ofta mot kvinnor och handlar om kontroll, utpressning och förminskande av kvinnors handlingsutrymme, inte minst från sin partner.

Bild: Tim Aro/TT

I en FN-studie från 2020 som gjordes i 51 länder visade resultatet att 38 procent av de tillfrågade kvinnorna utsatts för digitalt våld. Senare siffror finns inte, men troligen ökar antalet kvinnor som utsätts.

Annons

Det digitala våldet har samma mekanismer som andra typer av våld. Det handlar om dick-pics, spridandet av intima bilder och rykten, hotfulla meddelanden, krav på tillgång till inloggningar, appar för övervakning av dator och telefon. Digitalt våld riktar sig ofta mot kvinnor och handlar om kontroll, utpressning och förminskande av kvinnors handlingsutrymme, inte minst från sin partner.

Annons

Om det är svårt för polis och myndigheter att beivra brott vid våld i nära relationer, så är de än svårare att sätta stopp för det digitala våldet, men det är inte omöjligt. På internationella kvinnodagen måste vi sätta fokus på vad som kan göras!

För det första måste samhällets alla delar förstå hur vanligt det digitala våldet är. I hemmet, på skolor och på arbetsplatser. Först då kan vi tillsammans angripa problemet och hitta vägar för att stoppa det. Vi måste helt enkelt utgå från att det finns digitalt våld i alla delar av samhället. Den insikten gör att vi kan se och upptäcka våldet. Här är så klart polis, skola, föräldrar och även regionens verksamheter viktiga.

För det andra måste både kommuner och regioner stödja kvinnor så att de kan skydda sig mot digitalt våld. Här finns många exempel på där kvinnor fått hjälp med hur de hanterar de digitala delarna i sitt liv. Det handlar om lösenord, profiler, positionsdata och metadata. Samverkan med kvinnojourer och andra föreningar är mycket viktigt.

För det tredje måste vi börja se det som händer digitalt som en plats där det faktiskt begås brott. Polis och åklagare måste använda de brott som redan finns idag för att också beivra digitalt våld. Det handlar om olaga förföljelse, ofredande, kränkande fotografering, olovlig identitetsanvändning, olaga integritetsintrång, olovlig avlyssning och dataintrång.

Annons

Annons

Vi lever i en digital värld och det innebär stora möjligheter. Men det finns också utmaningar. Det digitala våldet finns i alla åldrar och i alla delar av samhället. Precis som med andra typer av våld i nära relationer drabbar det främst kvinnor. Könsrollerna och många mäns ideal utgör en grogrund för våldet. Vi socialdemokrater vill därför på den internationella kvinnodagen 2023 visa att vi både vill stoppa våldet snabbt med polis men också se till att grogrunden för våldet byggs bort genom ett aktivt jämställdhetsarbete.

Elin Norén (S), Regionråd
Abbe Ronsten (S), Regionråd
Sebastian Karlberg (S), Regionråd

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan