Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt
Varför finns den internationella kvinnodagen?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Björn Larsson Ask

Kanske för att Clara Zetkin införde den, men vi kommer tillbaka till det, låt oss istället gå tillbaka längre bak i historien.

I standardverket The half has never been told så berättar författaren Edward Baptist om slaveriet och dess koppling till kapitalism i USA före inbördeskriget. Han visar hur slaveriet drabbade kvinnorna än värre. Ett exempel var när en gravid kvinna skulle piskas så var det inte konstigt att först gräva en grop för kvinnans ofödda barn, en framtida investering för slavägaren som inte skulle komma till skada. Våldtäkt var endemisk. En förman på Jamaica skröt om att våldfört sig på 109 olika kvinnor på sina 13 år som förman, vilket också var en av anledningarna till att flera andra drogs till yrket. Att sälja kvinnor, inte som arbetsslavar var vanligt förekommande.

Annons

Annons

Vi hoppar vidare till andra världskrigets Japan, där mellan 80-170 tusen kvinnor lurades, tvingades eller såldes in i sexslaveri åt japanska armén. Som sexslavar kunde de ha sju besökare om dagen, vissa hade mellan 20-30. Detta styrdes och planerades av militären som Yoshiaki Yoshimi så väl visar i boken Comfort women.

I upplysningens Europa så är bilden lite annorlunda. Under 1400 och 1500-talet så drivs kvinnor ur ekonomin, de skulle arbeta hemma. Men deras arbete i hemmet hade inget ekonomiskt värde för marknaden utan giftermål var en kvinnas rätta karriär ansåg det rådande patriarkatet. Kvinnor kunde straffas om de hade en skarp tunga, då de kunde få bära en järnmask offentligt som straff. Men, det som kanske är mest iögonfallande är att under upplysningen pågick parallellet häxprocesserna. Totalt har det framförts siffror på 300 000 människor som dog. Brända på bål beräknas 100 000, varav över 80% var kvinnor.

Ur en historia av dessa typer av förtryck mot kvinnor så instiftades Den internationella kvinnodagen 8 mars av den Andra Internationalen 1910 på initiativ av Clara Zetkin, sedermera ledande kommunist i såväl Tysklands Kommunistiska Parti.

Och idag, nämns kvinnor knappt i Tidöavtalet, deras utsatthet är en blind fläck för regeringen.

Den politiska kampen för kvinnorna leds idag framförallt av Vänsterpartiet, och ett tyvärr minskande Feministiskt Initiativ. I allt från fackföreningar, utrikespolitik, mäns våld mot kvinnor, förlossningsvård, sexuella övergrepp och sexköp, så står Vänsterpartiet i framkant med en progressiv politik som vill hjälpa hälften av Sveriges befolkning till att kunna leva ett bättre och jämlikare liv. Ett liv som är tryggare och säkrare, på arbetsplatsen, i vården, på fritiden, i hemmet, ett liv frigjort från hot, otrygghet och lidandet som idag är en självklar del. Vår politik är den enda som kan leda till ett mer jämlikt samhälle.

Lisa Arnesson, Carl Blom, Lena Klarström, Vänsterpartiet Borlänge

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan