Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt
Kommer fler att våga larma om missförhållanden?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hällsjöhemmet Borlänge.

Bild: Jerry Brodin

Hällsjöhemmet, har fått stå som symbol för en gällande arbetsförhållanden i Borlänge kommun.

Nu senast har ett skyddsombudet Åke Levander (Kommunal) fått en skriftlig varning från Borlänge kommun som skyller på två anledningar:

Annons

A: Skyddsombudet hade skickat in en 6:6:a (en begäran om åtgärder kring arbetsmiljö) till Arbetsmiljöverket. Enligt den skriftliga varningen hade inte skyddsombudet följt formalia att första inleda dialog eller påtala arbetsmiljöbristerna i samverkan med arbetsgivaren innan 6:6an skickades in till Arbetsmiljöverket.

B: Vad som i varningen framställs som ”uppvigling” mot det arbetet som nu pågår på Hällsjöhemmet som nu genomförs för att införa ett nytt digital system kallat ”Take Care”.

Annons

Vad kan nu sägas när några veckor har gått sedan rapporteringen tog fart igen?

Ja, Arbetsmiljöverket ansåg att åtgärder behövdes genomföras, rutiner för introduktion av nya medarbetare verkar utifrån Arbetsmiljöverkets bedömning totalt saknas, på en arbetsplats med ungefär 100 anställda. Den bedömningen påpekar att Åke Levander har agerat helt korrekt, även om formalia inte följdes.

Hällsjöhemmet, Borlänge.

Bild: Tomas Nyberg

Införandet av det nya Take Care-systemet verkade vara så pass problematiskt att Kommunstyrelsens och omsorgsnämndens ordföranden ansåg att ett stopp och ett omtag behövdes. Med andra ord fick tidigare nämnda skyddsombudet Åke Levander rätt i även denna sak.

Det har funnits missförhållanden på ett äldreboende, där Arbetsmiljöverket och Kommunstyrelsens ordförande har gett skyddsombudet medhåll. Det har inte verksamhetschefen, som utdelat en skriftlig varning.

Annons

Här torde Borlänge kommun agera med stor ödmjukhet och reflektion. Ska arbetsgivaren hårdnackat stå kvar vid sin skriftliga varning? Eller finns det utrymme för öppenhet och möjlighet till förändring?

Vår fackligt-politiska hållning är att lyssna på de som arbetar. De är i verksamheterna och kan se både fel och möjligheter. En lyhörd arbetsgivare förhandlar med sina parter.

Vård och omsorg är bara en av många verksamhetsområden som Borlänge har att förbättra.

Carl Blom, Rikard Rudolfsson Vänsterpartiet Borlänge

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan