Annons

Annons

Annons

Debatt
Tack Barbro för dina insatser i kampen mot ålderismen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Barbro Westholm

Bild: Pressbild

I World Values Survey, som är ett globalt forskarnätverk som studerar människors värderingar, framkommer det att Sverige är ett av de länder i världen där det förekommer mest ålderism.

Studier kring svensk arbetsmarknad visar att det finns omfattande åldersdiskriminering. Redan i 40-årsåldern sjunker sannolikheten att komma på anställningsintervju kraftigt och när den arbetssökande närmar sig det som traditionellt setts som pensionsåldern är sannolikheten så låg som 2-3%. Samtidigt så är kompetensbristen på svensk arbetsmarknad omfattande. En undersökning från Manpower Group visar att tre av fyra arbetsgivare i Sverige upplever att det är svårt att hitta rätt kompetens. Motsvarande siffra globalt är sju procentenheter lägre.

Annons

Annons

Malin Danielsson (L), seniorpolitisk talesperson, Margaretha Helgesson (L), Liberala Seniorer Dalarna och Monica Lundin (L), ordförande Liberalerna Dalarna,.

Även i våra beslutande församlingar märks ålderismen av, inte minst i riksdagen. Bara 9 av 349 ledamöter som valdes in i höstas var 65 år fyllda. Det ger en representation på ynkliga 2,6 procent för en grupp som motsvarar en dryg fjärdedel av valmanskåren.

Att vara årsrik innebär inte bara att man har levt fler år, det innebär även att man har samlat på sig kunskap och erfarenhet under en längre tid.

Sammantaget pekar detta på att vi behöver bli bättre på att ta tillvara äldres kompetens på såväl arbetsmarknaden som på andra arenor i samhället - allt annat är misskötsel av resurser, både för individ och för samhällsekonomin. Liberalerna har länge använt ordet årsrik istället för äldre. Att vara årsrik innebär inte bara att man har levt fler år, det innebär även att man har samlat på sig kunskap och erfarenhet under en längre tid. Denna rikedom av kunskap och erfarenhet behövs på arbetsmarknaden, inom politiken och många andra områden i vårt samhälle. Att på grund av ålderism och fördomar inte ge kunniga individer chansen är ett underbetyg för Sverige som kunskapsnation.

Att världens mäktigaste folkvalda i andra länder kan vara runt 80 år men att få över 65 år sitter i vår riksdag visar på att vi i Sverige aktivt måste fortsätta arbetet mot ålderism. Likaså vittnar kombinationen av åldersdiskriminering och kompetensbrist på arbetsmarknaden att mer behöver göras för att äldres kompetens tas till vara. Vi vill passa på att lyfta vår tidigare riksdagsledamot Barbro Westerholm som tyvärr lämnat oss. Tack Barbro för att du kämpade i alla dina år för lika rättigheter och mot diskriminering. Du lämnar ett stort tomrum efter dig och vi kavlar upp ärmarna.

Annons

Annons

Det är dags att göra upp med ålderismen!

Malin Danielsson (L), seniorpolitisk talesperson, Monica Lundin (L), ordförande Liberalerna Dalarna, Margaretha Helgesson (L), Liberala Seniorer Dalarna

Malin Danielsson (L), seniorpolitisk talesperson

Bild: Pressbild

Monica Lundin (L), ordförande Liberalerna Dalarna.

Bild: Ulrika Lundholm Eriksson

Margaretha Helgesson (L), Liberala Seniorer Dalarna

Bild: Privat bild

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan