Annons

Annons

Annons

Borlänge

Insändare
Tidningens ansvar gentemot unga entreprenörer och utbildning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

BT berättar i en artikel om två tonåriga Borlängeentreprenörer som startat bilrekondverksamhet.

Bild: Faksimil BT 230327

Den nyligen publicerade artikeln ”De knäckte lönsam företagsidé – på Ica-parkeringen” (27 mars 2023) hyllar Lucas Eriksson och Vilmer Jonsson för sin hobbyverksamhet Dala Detail. Jag vill dock framföra min kritik mot hur tidningen framställer denna framgång och vilka konsekvenser det kan få.

Annons

Vi måste vara försiktiga så att vi inte indirekt uppmuntrar unga människor att försumma utbildningen till förmån för företagande. Utbildning är en grundpelare i vår samhällsutveckling och bör inte förbises. Tidningen bör fokusera på hur dessa ungdomar balanserar studier och företagande, snarare än att endast belysa den ekonomiska vinsten.

Annons

Tidningens ansvar sträcker sig längre än att bara rapportera om framgångssagor. Det är viktigt att ge en balanserad bild av verkligheten och att inte försköna situationen. När det gäller unga entreprenörer som Lucas och Vilmer, bör fokus ligga på hur de kombinerar sin utbildning och sitt företagande. Det är genom en sådan balanserad bild som vi bäst kan uppmuntra unga människor att både satsa på sina drömmar och att fullfölja sin utbildning.

Göte

Svar direkt:

Hej Göte

Artikeln handlar om två driftiga borlängeungdomar med stora ambitioner. Ett ämne vi tycker är viktigt och ett ämne som vi också vet intresserar våra läsare.

Två killar som haft en vilja att göra något eget och när de kläckte idén om bilrekond föll alla delar på plats och de satte igång. Att insinuera att artikeln indirekt skulle uppmuntra till att försumma utbildning bygger på en läsning av artikeln jag inte begriper. Och ingenstans i Lucas och Vilmers svar kan du heller hitta någon antydan till att skolan skulle misskötas. Jag tycker din antydan om det är att förminska de här ungdomarnas förmåga.

Det är heller inte tidningens ansvar eller uppgift att agera moralpolis.

Annons

Hade artikeln handlat om vuxna entreprenörer med familj hade ingen synpunkt kommit in om att vi borde kontrollera huruvida dessa tagit ut föräldraledig och tillbringat tillräckligt mycket tid med sina barn.

När två ungdomar satsar på något de tror på tror jag ingen, allra minst ungdomarna själva, är betjänt av att bisittare "målar fan på väggen".

Erik Nyholm
chefredaktör
Borlänge Tidning

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan