Annons

Annons

Annons

Borlänge

Gilliz Gustafsson blev rikskänd efter klippet i Trafikmagasinet

Gilliz Gustafsson.

Annons

Gilliz Gustafsson, son till kameraförsäljaren Tore och sömmerskan Sonja, föddes i december 1945 på St Eriks i Stockholm, som nummer 3 i barnaskaran och den yngste av tvillingbröderna.

De första åren bodde familjen växelvis på Essingen och i Borlänge innan flytten gick för gott mot Dalarna där morfar arbetade som valssvarvare på Domnarfvets Jernverk.

Gilliz gick småskolan i Barkargärdet och folkskolan i Domnarvet. Han fann dock ämnen såsom idrott föga förnöjsamt och oturligt nog gick skoremmarna ofta sönder i samband med hot om motion. Otaliga är de hyss som förtäljts genom historien- häftstift på lärarens stol, råttfälla i lådan och den avhakade klassrumsdörren för att nämna några axplock. Realen som vid tiden låg på Stationsgatan blev förlängd för de båda finurliga bröderna som fann ut många sätt att ta sig både in– och ur knipor tillsammans.

Annons

Annons

Gilliz gav sig tidigt ut i arbetslivet och jobbade på somrarna som brevbärare ihop med sin bror. En tid

arbetade han också på labbet vid Kvarnsvedens pappersbruk iklädd träskor och under ett helt år innehöll matlådan enbart hästkorv och potatis.

Därefter blev det lumpartider för Gustafsson hos civilförsvaret i Stockholm och han arbetade under tiden också kvällstid hos Weisstfoto.

Intresset för fordon väcktes tidigt och han arbetade en tid hos Carlbäcks bil. Efter muck värvades han till Bil-Herman där han för första gången kom i kontakt med rostskydd. Han bemannade även den nybyggda bensinmacken Uno-X där hans sinne för service kom till användning.

Hos Ce-Jis:s Kolonial arbetade han med varuleveranser som lastbilschaufför och samlade samtidigt på fortkörningsböter. Han charmade matbespisningens damer med sitt lockiga svarta hår och tillskansade sig tack vare detta emellanåt gratis förplägnad.

Nästa utmaning var att bli egenföretagare i lokalen på Silogatan med inriktning på rostskydd och där fortsatte han sitt livsverk i närmare 45 år.

Gilliz var en visionär som drevs av en aldrig sinande vilja till utveckling. Han gjorde avtryck med sitt engagemang inom rostskyddsbranschen- och blev rikskänd genom det berömda klippet från 1982 i Trafikmagasinet.

Annons

Gilliz var en musiker med fäbless för hammondorgelns unika sound, men han behärskade även euphonium och trombon, kunde spela fyrhändigt på piano och har till och med spelat in en skiva med bandet New Sound.

Engagemanget i den lokala församlingen var stort och så även i den lokala intresseföreningen i Kvarnsveden.

Helt nyligen firades guldbröllop tillsammans med livskamraten Annica.

Vi minns Gilliz som en nyfiken, uppfinningsrik och framåtsträvande person som inte räddes nya utmaningar. Vi minns honom som en god vän, en kollega, en make, en pappa, en farfar och morfar med ett hjärta som hade plats för många.

Du fattas oss

Sara Gillizdotter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan