Annons

Annons

Annons

Borlänge

Insändare
Inför strängare regler för elcyklar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Elcyklars högre hastighet och oförutsägbarhet skapar en osäker situation i trafiken, skriver insändarskribenten.

Bild: TT

Annons

Jag skriver detta brev för att uttrycka en växande oro jag har över det ökande antalet elsparkcyklar och snabba elcyklar på våra cykelvägar här i Borlänge. Det är inte bara ungdomar som utgör en risk på vägarna. Idag höll jag på att bli överkörd av en äldre dam på en elcykel. Dessa fordon, som kan uppnå hastigheter som långt överstiger de traditionella cyklarna, skapar en obalans och potentiell fara på våra cykelvägar. Ofta observerar jag personer på dessa fordon som rör sig i hög hastighet utan att visa hänsyn till andra trafikanter. Även om de tekniskt sett följer reglerna – håller sig under 20 km/h och har en motor inte starkare än 250 watt – skapar deras hastighet och oförutsägbarhet en osäker situation för oss alla. En viktig punkt jag vill framhäva är vikten av att alla trafikanter, inklusive de på eldrivna fordon, använder sina ringklockor när de kör om, och att de gör det på vänster sida av den de kör om. Detta är grundläggande trafikregler som kan förhindra många potentiella konflikter och olyckor.

Annons

Annons

Det behövs strängare regler för elsparkcyklar och -cyklar, skriver insändarskribenten.

Bild: Charlotta Hagberg

Jag erkänner att elsparkcyklar och elcyklar är en del av framtidens transportlösningar. De bidrar till att minska utsläpp och kan ge större rörlighet för människor. Men vi måste också överväga säkerheten för alla trafikanter.

Jag anser att det krävs mer omfattande utbildning och strängare regler för användning av dessa fordon, särskilt på våra cykelvägar. Vi kan kanske överväga att införa särskilda filer för eldrivna fordon, eller kanske behöver vi begränsa hastigheten.

En orolig Cyklist

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan