Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt
Ett påhittat kulturkrig

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Johan Rheborgs rollfigur Morran är en av flera exempel på hur män genom tiderna har klätt ut sig till kvinnor i populärkulturen. Att män klär ut sig till kvinnor leder till könsförvirring, enligt SD.

Bild: Anders Wiklund/TT

Annons

Efter partiledardebatten så twittrade ett av SD:s toppnamn Björn Söder ”Kulturkriget har börjat”.

Enligt SD så är nu Sverige i moraliskt förfall för att det finns några män som klär ut sig till kvinnor och läser sagor till barn. Att det sker på ett fåtal platser i Sverige är tydligen en riksfråga. Att män klär ut sig till kvinnor leder till ”könsförvirring” enligt SD.

Med historisk tillbakablick så känns denna vrede lite som kommet ur ingenstans. Det verkar inte vara problem med filmen ”Tootsie” från 1982, som nu går som musikalkomedi på Oscarsteatern. Eller om vi tittar närmare på våra egna utklädda män, Lars-Åke Wilhelmsson som Babsan och Christer Lindarw. Eller när Anders Jansson i ”Hipp Hipp!” klädde ut sig till kvinnan Tiffany Persson. Johan Rheborg gjorde den kultförklarade Farbror Barbro och nu i modern tiden spelade modern i ”Morran och Tobias”. Att ett och annat barn har utsatts för dessa skandalösa program, undertecknad växte upp med Farbror Barbro verkar inte gett kritik. Om Johan Rheborg klär ut sig till Morran och läser en barnbok, är detta då en travesti?

Annons

Annons

Detta är symbolpolitik, detta är den ena delen i ”Bröd och skådespel” för att vilseleda massorna. Vi får se ”skådespelet”. Det är precis som att regeringen och SD avpolletterar generaldirektörer för olika myndigheter. Som att myndigheter med flera tusen anställda plötsligt blir helt annorlunda för att en ny generaldirektör kommer in.

Problemet när folket ska blidkas är att det behövs både ”Bröd” och ”Skådespel”. Diskussioner om några få personer som läser barnsagor eller att kalla till en presskonferens för att byta ut en generaldirektör för någon obskyr myndighet såsom Strålsäkerhetsmyndigheten (vem följer Strålsäkerhetsmyndigheten med noggrannhet?) är verkningslös symbolpolitik.

Det är ”brödet” som vi vill se handling om. Hyrorna ökade med 4,2 procent, högsta höjningen på 30 år, bolåneräntan har gått från 1,2 till 4 -5 procent. Vi ska nu betala ut elstöd till företag på 30 miljarder kronor. Ett elstöd som vår finansminister inte har några problem med att se att det går till vinster. Alltså, våra skattepengar ska gå direkt till privata vinster.

Att få amorteringsfrihet blev inget. Sänka bensin- och dieselpriser blev det inget av. Diesel kanske går ned ett par kronor till årsskiftet.

Samtidigt behöver regioner och kommuner skära ned eftersom det är viktigare med privata vinster än att gamle mor får omvårdnad, din partner får vård och ditt barn en bra skolgång. Därför ska vi nu skära ned på skola, vård och omsorg.

Samtidigt som vi alla får det sämre i detta land, på många fronter drabbas hushållen, så är Jimmie Åkesson upprörd över hur någon som läser barnsagor är klädd. Det är en symbolpolitik i en tid när det behövs ekonomisk handling.

Carl Blom, Vänsterpartiet Borlänge

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan