Annons

Annons

Annons

Borlänge

Läsartext
Vandring i vackra Säterdalen med SPF Tuna- Säter

Detta är en läsartext.

Drygt 20 seniorer blev guidade av Mats Hedin genom en del av Säterdalens raviner. Från Gruvplan gick vi en liten bit efter gamla Kungsvägen och vek sedan av ner mot dalen som låg cirka 50 meter längre ner. Enligt Mats är Säterdalens raviner det bästa exemplet på ett levande ravinlandskap. Det har tagit 10 000-tals år för ravinerna att bildas och fortfarande växer och utvecklas de. Ljusterån har också grävt sig ner genom dalen genom att dra med sig den mycket finkorniga sanden.

Annons

Annons

Mats Hedin berättar om raviner.

Bild: Privat

Nere i dalen finns Sveriges äldsta utomhusteaterscen. Mats berättade om publikrekordet som sattes på 1950-talet då Gösta ”Snoddas” Nordgren gästade dalen.

Fika blev det vid prins Gabriels rastplats. Mycket vackert överallt i dalen, den skira grönskan och vitsippor som blommade för fullt och liljekonvaljerna som knoppades. Vi vandrade så vidare förbi reningsverket och till ”Konsthjulet och stånggången”. I mer än 300 år drev vattenhjulet och stånggången pumparna i Bispbergs järnmalmsgruva.

Nu återstod bara avslutningen förbi kyrkogården och ridskolan tillbaka till Gruvplan. Det blev den tuffaste biten, inte så lång men väldigt brant. Stort tack till Mats för den fina vandringen!

Birgitta Thurin

Upp och ner i raviner.

Bild: Privat

Filosofiska gången och gröna gången.

Bild: Privat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan