Annons

Annons

Annons

Kvarnsveden-Tjärnaheden

En nyfiken umgängesmänniska har lämnat oss – minnesord över Ulla Fryk

Ulla Fryk 1932 – 2023

Ulla Fryk, Borlänge, har avlidit fem dagar före sin 91:a födelsedag. Närmast sörjande är sönerna Jan och Anders, Eva och Eva-Marie samt barnbarn och barnbarnsbarn.

Ulla Fryk (f Myhré) växte upp i Årjäng, endast ett par mil från Norska gränsen. Hon återkom ofta till minnena från den 9 april 1940, när Tyskland invaderade grannlandet. Ulla var en av de sista med egna upplevelser från krigsåren. De tidiga tonåren präglades av ett stort friidrottsintresse. Det kröntes med ungdomsrekord i 60 m löpning för flickor på Stockholms stadion. Tidig familjebildning avbröt emellertid en fortsatt idrottskarriär.

Annons

Annons

1962 anlände familjen till Kvarnsveden/Borlänge. När alla tre sönerna börjat skolan, gav sig Ulla ut i förvärvslivet. Efter en tid anställdes hon som kontorist vid Dalarnas Skogsägarförening, sedermera Mellanskog. En tjänst hon med glädje och entusiasm innehade i många år. Genom arbetet fick hon även en stor bekantskapskrets bland regionens skogsägare.

Hennes djupa intresse för hembygdskultur ledde sedan vidare till funktionen som intendent vid Tunabygdens Gammelgård. Samtidigt med detta engagerade hon sig i Borlängebygdens handels- och köpmannaliv. Som tecken på uppskattning för sina insatser förärades hon Sveriges Hembygdsförbunds utmärkelse för rik gärning i hembygdens tjänst. Hon utsågs till Senior Hedersmedlem i Borlänge Köpmannaförening och tilldelades Mercuriusnålen i guld för förtjänstfulla insatser för handelsnäringen i Sverige. Efter pensioneringen var Ulla länge en uppskattad arrangör av otaliga bussresor för Borlängeseniorer till bygdekulturella sevärdheter i hela Mellansverige.

Ulla Fryk var en utåtriktad, idérik och driftig umgängesmänniska. Hon var också nyfiken på sin omvärld, vilket bl a tog sig uttryck i en rad utlandsresor i mogen ålder. Hon hade en genuint positiv livssyn, många prövningar till trots, och bar med sig sin Värmländska humor genom hela livet. Nu har hon, förnöjsam och med ett sista leende, stillsamt lämnat oss i stor saknad.

Jan och Anders Fryk

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan