Annons

Annons

Annons

Läsartext
När det spelades fotboll i Skenshyttan

Detta är en läsartext.

Bonstäppa 1945: Herrar och damer möttes i en match på Bons täppa i Skenshyttan år 1945. Stående fr v: Karl Holmkvist, Erik Sjösten, Gustav Bagge, Julius Hamp, Johan Pettersson, Verner Bagge, Elis Danielsson och Fritz Bagge. Knästående fr v: Karin Karlsson, Inga-Lis Envall, Astrid Andersson, Siv Sjösten, Lilly Haglund, Karin Nygren, Oskar Eriksson (Skräcka-Oskar som var domare i matchen), Stina Simonsson, Greta Skagerberg, Ebba Johansson och Artur Jakobsson.

Bild: Okänd

Annons

Nu är skylten vid Bons täppa i Skenshyttan på plats. Gunnar Dicander är ordförande i Silvbergs hembygdsförening och har satt upp över 150 skyltar i Silvberg.

Bild: Gunhild Ahlgren/Privat

På 1940-talet spelades det fotboll i Skenshyttan på en plan som hette Bons täppa. Fotbollsplanen i Ulvshyttan var nämligen för liten och måste byggas ut. För att göra den större inleddes därför ett samarbete med bolaget (Ulfshytte Jernverks AB) som pumpade slig från kulkvarnen vid hyttan via Kolhusåkern till viken i Ulvshyttan där fotbollsplanen är. Det var ett arbete som tog flera år och under tiden spelade man alltså fotboll på Bons täppa i Skenshyttan.

Annons

Annons

Fast det spelades inte några seriematcher på Bons täppa utan de spelade Ulvshyttans IF i Tuna Hästberg. Det var mest byalagsmatcher och träningar som man hade på Bons täppa som man arrenderade av Johan Simonsson från Skenshyttan.

Bruno Hamp som är uppväxt i Skenshyttan kommer ihåg när man spelade fotboll på Bons täppa för han gjorde sitt första mål där i en byalagsmatch år 1942. Bons täppa ligger i utkanten av Skenshyttan och på den här tiden gick korna lösa på skogen och Bruno minns även att man fick skotta undan koskit från planen innan man kunde spela fotboll där.

Även kvinnor spelade fotboll på den här tiden för på ett fotografi från 1945 är det både kvinnor och män med på bilden efter en match där damerna mötte herrarna. Resultatet av drabbningen är dock okänt. Domare vid denna match var för övrigt Skräcka-Oskar.

Ungefär år 1946 återinvigdes den utbyggda fotbollsplanen i Ulvshyttan med en jippomatch mot Brages berömda 37:or som var ofina nog att vinna med hela 7-0! Fast Brages 37:or tyckte det var trevligt i Ulvshyttan och ställde upp för en returmatch och då vann de med bara 4-1.

Gunnar Dicander som har satt upp över 150 skyltar i Silvberg har nu även satt upp en skylt vid Bons täppa. Gunhild Ahlgren från Skenshyttan var den som visade Gunnar var fotbollsplanen varit. Idag är dock planen igenväxt, men stengärdsgården runt planen finns kvar. Förutom Bons täppa satte Gunnar och Gunhild även upp en skylt vid Gatusven i Skenshyttan.

Gunnar Dicander

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan