Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt
Nödvändigt att satsa på skolan för framtiden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Många kommuner har ett tufft ekonomiskt läge. Ökade kostnader gör att budgeterna av allt att döma inte går ihop. Borlänge är inget undantag. Skolan utgör av naturliga skäl en stor del av kommunens uppdrag och därtill kostnad.

Enligt våra beräkningar går svensk skola i dag minst 12 miljarder back. Sveriges Lärare har nyligen presenterat undersökningen ”Pengarna är slut” som visar på hur omfattande de planerade besparingarna är i landets kommuner.

Sarah Rask, ordförande Sveriges Lärare Borlänge.

Bild: Privat

Även i Borlänge behövs stora investeringar som är öronmärkta för våra olika skolverksamheter.

Annons

De nedskärningar som nu görs och har gjorts på förskolor och skolor får direkta och allvarliga konsekvenser för såväl kvaliteten i undervisningen som för lärares arbetsmiljö. Personaltätheten och lärartätheten minskar, resurspersoner försvinner, klasserna blir större, tid till för- och efterarbete minskar och lärarna betalar med sin egen hälsa. Och givetvis drabbas eleverna i slutändan.

Annons

Här i Borlänge behöver politikerna fokusera på att:

- Behålla legitimerade lärare i kommunen genom att förbättra villkoren för Borlänges lärare.

- Rekrytera legitimerade lärare

- Stärka lärarnas löner

- Säkerställa trygghet och studiero för våra elever

Det rätta är, enligt oss, att investera i barnens och elevernas utbildning.

Allt sedan kommunaliseringen så har finansiering av skolan varit en av kommunens kärnuppgifter. Det är ett väldigt viktigt ansvar, ett ibland tungt ansvar, men ett ansvar som måste tas. I såväl bra som dåliga tider. Med ett ändrat synsätt så handlar det om investeringar snarare än kostnader. Investeringar i våra barns framtid. De som en dag ska börja arbeta och i sin tur hjälpa till att finansiera nästa generations utbildning och välfärd. I både ”hårda” tillgångar, som fastigheter, och ”mjuka”, som programvaruutveckling, så heter det att man investerar. Varför heter det inte detsamma då det gäller elevers utbildning?

Sveriges Lärare är väl medvetna om det kärva ekonomiska läget, men i svåra tider behöver kommunen än mer värna om det som är det rätta.

Det rätta är, enligt oss, att investera i barnens och elevernas utbildning.

Det handlar om Borlänges, men också hela Sveriges framtid och välstånd.

Vi behöver framsynta och kraftfulla politiker som vill och vågar sätta skolan först. Som investerar i utbildning och ett attraktivt läraryrke.

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande, Sveriges Lärare Åsa Fahlén, förbundsordförande, Sveriges Lärare Sarah Rask och Gunilla Norström, ordförande Sveriges Lärare i Borlänge

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan