Annons

Annons

Annons

Borlänge

Insändare
Vi bär alla ansvaret för pollenplågan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Årets pollensäsong är ovanligt kraftig.

Bild: Arkiv

Annons

Varje år plågas många av oss av allergiska reaktioner mot pollen, vilket leder till besvärliga symptom. Men vem bär ansvaret för allt detta pollen? Frågan är relevant eftersom våra val som samhälle påverkar hur svårt pollenallergikerna drabbas.

Stadsplanering spelar stor roll. Många kommuner planterar träd och växter som producerar mycket pollen, ofta för att de är billiga att underhålla. Men denna ekonomiska fördel leder till långsiktiga hälsoproblem för många.

Annons

Annons

Vårt förhållningssätt till natur och miljö bidrar också till problemet. Klimatförändringar, med högre temperaturer och längre växtsäsonger, kan öka pollenproduktionen.

Så vem ansvarar för allt pollen? Svaret är vi alla. Det ligger i vårt gemensamma ansvar att minimera pollenets negativa effekter på hälsan. Detta kan göras genom medvetna val i stadsplanering och genom att arbeta för att motverka klimatförändringar.

Innan dessa strukturella förändringar sker, kommer vi fortsätta att drabbas av pollenallergier. Det finns hjälp att få - antihistaminer kan lindra symptomen, och regelbundna besök hos läkare kan hantera allergin på lång sikt. Som samhälle borde vi ta en titt på oss själva och fråga vad vi kan göra för att förbättra situationen. Det är hög tid att vi tar detta ansvar på allvar.

Rune Ljung

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan